TIPS!: Vacature schrijven in 2023

Hoe belangrijk is het om een goede vacature te schrijven in 2023? Voor veel werkgevers blijkt het steeds lastiger om vacatures te vervullen in 2023. Om dit probleem op te lossen pakken sommige werkgevers zelfs groots uit door bijvoorbeeld een Tiny House te geven als je voor hem komt werken. Uit onderzoek van het UWV bleek dat 58% van de vacatures in 2022 moeilijk waren te vervullen. Volgens 84% van de werkgevers komt er weinig tot geen reacties op hun vacatures. En als er een reactie is… dan is het duimen dat de kandidaat de juiste vaardigheden en ervaring heeft. Toch zijn er bedrijven die geen moeite hebben met het vinden van het juiste personeel. Hoe kan dat? Bieden zij een hoog salaris en/of goede secundaire arbeidsvoorwaarden of hebben zij een goede aanpak in hun werving strategie? Het kan van alles zijn, maar in deze blog wil ik gaan focussen op hoe jij een goede vacaturetekst kan schrijven in 2023 omhet beste uit je vacatures te halen.

Zet de kandidaat centraal als je een vacature schrijft

Dat communicatie belangrijk is in het overbrengen van een verhaal zijn de meeste mensen wel van bewust. Maar toch is het uitvoeren hiervan lastig, ook in vacatures. Uit een onderzoek van het NBBU was te zien dat vacatures best tekortschoten op gebied van arbeidsvoorwaarden en vacatureteksten. Wat je niet wilt is dat een potentiële kandidaat met vragen achterblijft na het lezen van jouw  vacature. Dat zou namelijk betekenen dat je vacature niet duidelijk genoeg is. Stel jezelf, voordat je de vacature gaat schrijven, de vraag: “Wanner ik zou solliciteren bij mijn organisatie, welke vragen zou ik dan beantwoord willen zien?” Met deze vraag ligt er al een hele sterke basis waar veel antwoorden uit komen. Hoe eerder jij de vragen van de kandidaat beantwoordt, des te groter is de kans dat kandidaten ook daadwerkelijk voor jouw organisatie kiezen.

〉 Wanneer ik zou solliciteren bij mijn bedrijf, wat zou ik dan willen weten?

Als de vragen zijn beantwoord, wordt de volgende stap: De antwoorden communiceren naar de kandidaat in de vacature. Dit is vaak een lastige stap waar hulp van een andere partij goed van pas kan komen. Vacature teksten worden vaak geschreven in het perspectief van het bedrijf. Maar waar het om gaat is de kandidaat! Het is juist belangrijk dat je hier de behoefte van de kandidaat centraal zet. Voorbeeld: verander de zin: ‘Wij zoeken iemand die ons klantenbestand onderhoudt’ naar ‘Jij bent iemand die enthousiast wordt van contact met klanten en het contact warm houdt’. Verander het woordje ‘wij’ naar ‘jij’ in je vacatures. Kijk ook naar containerbegrippen zoals ‘Een prettige werksfeer’. Dit zegt namelijk weinig. Wat maakt dat de werksfeer prettig is? Wat organiseer je voor je personeel? Welke leuke uitjes zijn er? Hoe ga je met je personeel om? Maak deze containerbegrippen concreet door het laten zien van foto’s, video’s en quotes van de organisatie en haar medewerkers. Dit is ook één van de redenen waarom een aparte werken-bij website belangrijk is. Zo kan je wat je in de vacature zegt concreet maken.

Duidelijkheid in primaire arbeidsvoorwaarden

Een goed salaris alleen volstaat niet meer om iemand voor je te laten werken. Naast een pakkende vacature tekst is het ook van belang dat jij jezelf onderscheid in arbeidsvoorwaarden en het communiceren hiervan. Er is een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt die bijvoorbeeld vrijheid belangrijk vindt. Een goede werk- en privé balans die concreet wordt gemaakt zou daarin goed kunnen werken. bijvoorbeeld: Geen 40-urige werkweek maar 32-36 uur. Dit betekent natuurlijk niet dat deze nieuwe generatie het salaris niet meer belangrijk vindt. Maar waar het om gaat is transparantie en duidelijkheid in je vacatures, dus ook in je arbeidsvoorwaarden. Uit een onderzoek waar 250 vacatures werden bekeken, bleek dat er in 73% van de vacatures het salaris werd genoemd. Maar in 52% van deze vacatures werd het salaris ook daadwerkelijk concreet gemaakt. 

〉 Waar het om gaat is transparantie en duidelijkheid in je vacatures, dus ook in je arbeidsvoorwaarden.

Wat ook nog veel voorkomt in vacatures is het containerbegrip: ‘Marktconform salaris’. Hiermee laat je de kandidaat met vragen achter. Want wat is in dit geval een marktconform salaris? Wat is de indicatie wat de kandidaat gaat verdienen? Door de onduidelijkheid is de kans aanwezig dat een kandidaat ergens anders gaat kijken waar wel duidelijkheid is over het salaris. En dat zou zonde zijn! Er zijn natuurlijk genoeg redenen om het salaris niet neer te zetten. Maar als je daarvoor kiest, vertel dan op een creatieve manier wat zij dan wel krijgen en waarom het de moeite waard is om op de vacature te reageren. Zo hou je de connectie met je potentiële kandidaten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker

Zoals in de vorige alinea besproken trekt alleen een goed salaris iemand niet meer over de streep. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en het promoten hiervan worden daarin steeds belangrijker! Secundaire arbeidsvoorwaarden geeft de ruimte waar jij jezelf, naast je aantrekkelijk werkgeverschap, kan onderscheiden van andere organisaties. Ook hierin is het belangrijk om de kandidaat centraal te stellen. Er is veel veranderd in deze wereld en ook in de behoefte van je werknemers. Mensen willen zich tegenwoordig blijven ontwikkelen en doorgroeien naar een hogere/andere functie. En wanneer jij je écht wilt onderscheiden van andere organisaties kan je ook aan extremen denken. Net zoals dit bedrijf dat onbeperkt betaald verlofdagen geeft aan haar medewerkers.

Er is een onderzoek geweest over wat werkgevers en werknemers de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden vinden. Wat ik niet verwachtte was dat een pensioenregeling voor zowel de werknemer als de werkgever als belangrijkste naar boven kwam. Welke resultaten nog meer uit dit onderzoek kwamen vind je hieronder:

Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers 

 1. Pensioenregeling 93%
 2. Reiskostenvergoeding 85%
 3. Scholing- en studiefaciliteiten 83%
 4. Dertiende maand 79%
 5. Doorgroeimogelijkheden 78%
 6. Extra vakantie-/verlofdagen 75%
 7. Weekend-, avond- of overwerktoeslag 75%
 8. Betaald zorgverlof 74%
 9. Flexibele werktijden 73%
 10. Bonussen 65%

Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden van werkgevers 

 1. Pensioenregeling 88%
 2. Reiskosten 87%
 3. Scholing- en studiefaciliteiten 85%
 4. Doorgroeimogelijkheden 82%
 5. Flexibele werktijden 78%
 6. Dertiende maand 70%
 7. Bedrijfsuitjes 69%
 8. Telewerken/mogelijkheden tot thuiswerken 69%
 9. Weekend-, avond- of overwerktoeslag 69%
 10. Bonussen 67%

Bron: onderzoek door PanelWizard in opdracht van Indeed

Zoals je ziet liggen de wensen voor werkgevers en werknemers redelijk dicht bij elkaar liggen. Dit onderzoek kan helpen om jouw secundaire arbeidsvoorwaarden opnieuw te bekijken. En misschien ook duidelijk neer te zetten dat er een pensioenregeling is.

Wil je nog ideeën wisselen? Dan staan wij altijd open om met jou het gesprek aan te gaan hoe jij je vacatures anders kan indelen of vormgeven. Kijk ook eens op weyou.nl of bel ons gerust op 085 – 040 36 53.

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?