De waarde van vrijheid

Wat de waarde van vrijheid is

Het woord ‘vrijheid’ is een thema op zich. Juist in een tijd waarbij we terugdenken aan de bevrijding na de tweede wereld oorlog. Tegelijkertijd worden we dagelijks geconfronteerd met de oorlog in de Oekraïne. Dit laat zo duidelijk zien wat de waarde van vrijheid is. Het herdenken van deze vrijheid is een jaarlijks belangrijk moment waar we niet vaak genoeg bij stil kunnen staan. En het doet ons ook realiseren dat de verantwoordelijkheid die bij vrijheid hoort hoog is. Net als de verantwoordelijkheid die geldt voor het afnemen of ondermijnen van vrijheid. 

Volgens de definitie in Wikipedia geeft vrijheid de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In maatschappelijke zin behelst het de mogelijkheid van groepen en individuen om deel te nemen aan het maatschappelijke, economische en politieke verkeer. In de moderne tijd is het één van de belangrijkste maatschappelijke waarden geworden, met een groot aantal verschillende interpretaties.

Wat betekent vrijheid binnen je onderneming of organisatie

Vrijheid binnen je onderneming zal op verschillende manieren worden ervaren. Vanuit het management gezien hoeft vrijheid niet per definitie positief te zijn. Per slot van rekening kan vrijheid juist een negatief effect geven wanneer de verantwoordelijkheden die hieraan verbonden zijn niet worden genomen. Dan mondt vrijheid uiteindelijk uit in chaos. Medewerkers die vrijheid interpreteren als de mogelijkheid om te doen en te laten wat ze willen. 

Vrijheid gaat dus altijd samen met het nemen van verantwoordelijkheid. Wie de vrijheid heeft om te kiezen, zal dus ook de verantwoordelijkheid moeten aanvaarden van deze keuze.
Vrijheid biedt ook de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen. Door vrijheid ontstaat zelfstandigheid en verantwoordelijkheid wat het mooiste in mensen naar boven kan brengen en talent doet groeien. Een organisatie zonder enige vorm van vrijheid neigt naar een dictatuur en maakt niet dat mensen zich verantwoordelijk zullen voelen. Medewerkers zijn dan niet intrinsiek gemotiveerd en zullen niet meer doen dan nodig is.

Vrijheid geeft keuzevrijheid

De keuzemogelijkheid die vrijheid geeft maakt het dus mogelijk om zelf te kiezen en beslissingen te nemen. Medewerkers kunnen er voor kiezen om op zoek te gaan naar een andere baan wanneer ze vinden dat ze daar redenen voor hebben. Daarnaast hebben medewerkers ook de mogelijkheid om te kiezen om te blijven wanneer ze benaderd worden door andere partijen met aantrekkelijke aanbiedingen.
Deze keuzevrijheid geeft dus vanuit dit perspectief de werkgever de verantwoordelijkheid voor een goede zorg voor haar werknemers.

Hoe vrijheid kansen biedt bij het werven van personeel

Maar ook latente en actieve werkzoekenden hebben de vrijheid om te kiezen. Binnen de huidige arbeidsmarkt zijn er nog maar weinig beperkingen in de keuzemogelijkheid voor de werkzoekenden. Er is veel aanbod en de ‘eisen‘ worden door het gebrek aan personeel steeds minder.
Deze keuzevrijheid om zelf te bepalen bij welke organisatie de werkzoekende wil werken geeft veel mogelijkheden voor de werkzoekende (en soms zelfs ‘keuze-stress’). Maar dit geeft ook veel kansen voor de organisaties die nieuwe medewerkers zoeken. 
Wanneer je als werkgever inziet, dat de keuzevrijheid van werkzoekenden je juist meer kansen dan beperkingen geeft in het vinden van personeel, dan gaat het je ook zeker lukken. boven het maaiveld uitDan is het de uitdaging om vindbaar te zijn en positief op te vallen, je organisatie ’boven het maaiveld uit te laten steken’.
Er zijn nog veel organisaties die, ondanks dat ze ervaren dat vacatures invullen een issue is, het vinden van personeel niet professioneel en met een goede strategie aanpakken.

Werkzoekenden hebben de vrijheid om uitgebreid te zoeken. Daarom is het zo belangrijk dat zij op basis van de juiste indrukken een keuze tot solliciteren maken. Voor de werkgever ligt hier een belangrijke rol weggelegd. Zorg dat je de authentieke cultuur uitstraalt op zo’n manier dat het uitnodigend werkt en nieuwsgierigheid opwekt.
De waarde van de vrijheid om te kiezen zal nu in je voordeel uitwerken.

Eens van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?