De term ‘werkgeluk’ klinkt je vast bekend in je oren. Hier bij WeYou hebben wij het er ook vaak over. Werkgeluk werkt! En ondanks dat we hier absoluut in geloven, bracht het mij toch aan het denken. Wat is werkgeluk? Is het te definiëren? En hoe wordt dit concreet? Wanneer je de term ‘werkgeluk’op google zoekt lees je dat het niet direct een definitie heeft. ‘Werkgeluk’ kan dus door iedereen anders worden ervaren. Geluk is ook iets wat moeilijk te definiëren is. Waar de één gelukkig van wordt, maakt een ander namelijk doodongelukkig. Het is iets persoonlijks. Toch hoor je de term werkgeluk steeds vaker in de zakelijke wereld. Je wilt uiteindelijk dat het goed gaat met je medewerkers en dat zij gelukkig zijn met hun baan. Maar hoe zit ‘werkgeluk’ in elkaar en hoe heb je daar als werkgever invloed op?
Om te begrijpen wat werkgeluk inhoudt is het belangrijk om te weten wat ‘geluk’ precies is en waaruit dat bestaat. Volgens Ensie is geluk te omschrijven als ‘het tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’. Dus als je als persoon snel tevreden bent ervaar je veel geluk, toch? Dit verschilt heel erg per persoon.
*Je omstandigheden bepalen 10% van je geluk*
Sonja Lyubomirsky, hoogleraar psychologie, heeft ook onderzoek gedaan naar geluk. Uit dit onderzoek kwam naar boven dat 50% van onze gelukservaring in ons karakter/aanleg zit. Het is genetisch bepaald. De omstandigheden bepalen 10% van je geluk en de overige 40% komen vanuit bewuste gedragingen en activiteiten die je onderneemt. Dit onderzoeksmodel is ook toe te passen op het gebied van werkgeluk. Werkgeluk is hierdoor een combinatie van twee partijen. De werkgever en de werknemer. De eerste 50% komt bij de werknemer vandaan, namelijk zijn karakter/aanleg. De overige 50% heb je als werkgever invloed op. Maar hoe kan je als werkgever het werkgeluk van je werknemers beïnvloeden?
Als we het model van Sonja Lyubomirsky gebruiken voor werkgeluk, dan bepalen de omstandigheden 10% van het werkgeluk. In veel organisaties wordt er op deze 10% veel nadruk gelegd. Het zijn namelijk de tastbare dingen die zij kunnen bieden en dit heeft vaak een belangrijke positie binnen de vacatures. Er staat bijvoorbeeld: ‘Als je bij ons komt werken krijg je een goed salaris, auto, laptop en een telefoon van de zaak’. Dit zijn natuurlijk geen onbelangrijke dingen, want het maakt je werk ook makkelijker. Maar uiteindelijk zijn dit middelen die ‘mooi zijn meegenomen’. Het brengt vaak tijdelijk geluk op wat na een tijdje ‘normaal’ wordt.
*Het zijn namelijk de tastbare dingen die zij kunnen bieden en dit heeft vaak een belangrijke positie binnen de vacatures.*
Ik vergelijk het maar even met een nieuwe telefoon. Je bent de eerste 2 weken heel enthousiast over je nieuwe telefoon. Allemaal nieuwe functies, een goede camera. Je wordt er op dat moment erg gelukkig van! Maar na een maand is het ‘gewoon’ geworden. Je gebruikt de telefoon elke dag en het speciale is er vanaf. Je raakt eraan gewend. Dit voorbeeld geldt ook voor de middelen die je bij een vacature kunt aanbieden. Maar als je eerlijk bent. Wordt je nou echt gelukkig van werk waar bijvoorbeeld het salaris hoog is maar uit het werk geen voldoening is te halen?
Het is belangrijk om de omstandigheden goed op orde te hebben, want een goede basis qua omstandigheden weegt zeker mee in het werkgeluk! Maar volgens het onderzoek van Sonja Lyubomirsky wordt 40% van je geluk bepaald door bewuste gedragingen en activiteiten. Als werkgever heb je op deze 40% invloed op de beleving van werkgeluk. Denk bijvoorbeeld aan het bijbrengen van een bepaalde mindset en het ontwikkelen van bepaalde gedragingen bij je werknemer. En het geven van positieve gemeende aandacht. Zo kan je jouw medewerkers laten groeien! En dat geeft werkgeluk, de intrinsieke geluksbeleving.
Voor dit deel van werkgeluk ligt hier een belangrijke taak klaar voor het management van een organisatie. Een goede manager is iemand die, naast het plannen en organiseren, ook oog heeft voor de ontwikkeling van de medewerkers. Door het bijbrengen van een bepaalde mindset, medewerkers te betrekken en hen verantwoordelijk te maken voor taken, heeft dat een positieve invloed op het werkgeluk. Dit heb ikzelf ook ervaren. Doordat een manager potentie in mij zag, werd ik op sleeptouw meegenomen. Het onderlinge vertrouwen groeide en ik ontwikkelde mijzelf binnen het bedrijf. Door de verantwoordelijkheden groeide mijn werkgeluk (ondanks het minimumloon dat ik kreeg;)).
Met het onderwerp werkgeluk ga je het verschil maken op het gebied van werving. Een vacature waar de werkomstandigheden en de functie is omschreven, bepalen maar een klein deel van het werkgeluk, namelijk 10%. Daarom is een online omgeving waar je het werkgeluk binnen een organisatie laat zien en beschrijft belangrijk voor je vacatures. Dit heeft namelijk invloed op de overige 40%. Als je de werkzoekende eerst enthousiast maakt over het bedrijf, dan is het logische gevolg: een reactie op je vacature!
Wil je weten hoe de beleving van werkgeluk binnen je organisatie is en hoe betrokken je medewerkers zijn? Dan kan een medewerkerstevredenheidsonderzoek waardevolle inzichten geven. Het is een onderzoek dat online en anoniem wordt uitgevoerd onder de medewerkers om te ontdekken hoe tevreden zij zijn. Met de inzichten van dit onderzoek, kan jij vervolgens aan de slag om het werkgeluk binnen je organisatie te verhogen. Dit onderzoek kunnen wij ook in jouw organisatie afnemen. Ook voor specifieke onderwerpen.
Kijk ook eens op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.
Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken.
Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren