Nooit eerder was de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog als recent gemeten.
Het aantal vacatures per werkzoekende is het afgelopen kwartaal flink toegenomen. Vanaf het begin van deze meting door het UWV in 2003 is er nooit eerder zo’n hoge indicatie bereikt. Na de schrik van de eerste corona-golf is een duidelijk herstel te zien in de toename van het aantal vacatures. De lijn gaat bijna net zo stijl omhoog als dat hij naar beneden ging begin van het vorige jaar.
Duidelijk is dat het aantal vacatures ten opzichte van het aantal werkzoekenden de belangrijkste reden is dat het vinden van personeel zo moeilijk is. Mocht je je hierbij neer willen leggen, dan hoef je deze blog niet verder te lezen.
Maar er zijn ook organisaties die om allerlei redenen wel personeel willen vinden. De groei van het bedrijf, vergrijzing die ontstaat of andere redenen. Zij wachten niet af.
Van de totaal 92 beroepsgroepen die het UWV in beeld heeft, zijn er driekwart die in de categorie ‘krap’ of ‘zeer krap’ vallen. 30 Beroepsgroepen mogen zich op dit moment tot de ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt scharen. Met andere woorden, in deze beroepsgroepen is de verhouding van het aantal vacatures ten opzichte van het aantal werkzoekenden binnen dit vakgebied extreem hoog waardoor je over ‘zeer krap’ kunt spreken.
Ben jij werkgever en staat jouw vakgebied hiertussen, is dit vast en zeker herkenbaar. Zo zie je dat je niet de enige bent die dit probleem heeft, per slot van rekening heeft de hele beroepsgroep hier mee te maken.
Het is niet de verwachting dat de krapte snel zal afnemen. Eerder is er de kans op een verdere toename van deze spanning op de arbeidsmarkt.
Lukt het je in deze tijd wel om nieuw personeel te vinden, dan heb je een dubbel feest te vieren. Wat jij wel vindt, vindt een andere werkgever namelijk niet. Jouw nieuwe medewerker had ook voor iets anders kunnen kiezen, maar kiest voor jou en jouw organisatie. Sterker nog, deze nieuwe medewerker had kunnen kiezen voor een organisatie die wellicht jouw concurrent is.
Ooit zo naar gekeken? Dan is het zeker een feestje waard wanneer nieuwe medewerkers bij jouw organisatie komen werken.
De andere kant van de medaille geldt trouwens ook. Wanneer het jou niet is gelukt om de vacature in te vullen en de werkzoekende bij een andere organisatie is gestart waardoor jouw probleem niet is opgelost, en alleen maar nijpender is geworden.
Veel organisaties hebben op dit moment meer dan voldoende werk. Echt actieve commercie is dan niet nodig. Het zou niet eens handig zijn om te sturen op meer opdrachten, vanwege het tekort aan personeel.En toch wil ik je adviseren om nog even terug te denken aan de tijd dat je leads verzamelde, ze benaderde, bezocht, offertes uit bracht, onderhandelde over de prijs en voorwaarden, en uiteindelijk de opdracht vierde.
Vervolgens analyseerde je de data en zorgde je ervoor dat er steeds meer effectiviteit in dit commerciële proces ontstond. Mocht je dit momenteel nog steeds zo doen, dan is hier wat mij betreft niets mis mee.
Maar heb je op dit moment ‘het luxe probleem’ dat er meer dan voldoende opdrachten zijn, maar te weinig personeel wordt het anders.
Laatst sprak ik een directeur van een installatiebedrijf. Ik vroeg hem naar zijn ambities voor de organisatie voor de komende jaren. Hij keek mij aan, glimlachte en zei; ‘onbeperkte groei, het hangt af van de mensen die we kunnen vinden’.
Daarom wordt nu het sturen op personeelsgroei, zowel intern door het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden aan bestaand personeel, als groei door de aanname van nieuwe mensen van buitenaf de belangrijkste keuze voor de komende tijd.
Dat vraagt om commitment en doorzettingsvermogen, net zo veel als dat er nodig was om commercieel succesvol te worden. En wil je het goed doen, dan is de tip om het parallel te leggen tussen het commerciële proces en het wervingsproces. Je zult zien dat het werkt.
Zit jouw organisatie in het gebied van de beroepsgroepen in ‘de krappe’ en ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden om te winnen met nieuw personeel.
Waarom wij dat weten? Omdat we zien hoe op dit moment nog een groot deel van de werkgevers omgaat met het vinden van personeel. We zien dagelijks voorbeelden van organisaties waarbij met een paar eenvoudige stappen al meer resultaat in het wervingsproces te behalen zou zijn.
Maar we zien hoofdzakelijk een gebrek aan een goede visie en een plan voor een gestructureerde en effectieve manier van werven.
Dat realiserende, is het zeker mogelijk om personeel te vinden, ondanks de krappe arbeidsmarkt.
Alleen maar zeggen dat het zo moeilijk is om personeel te vinden is niet de manier om naar een oplossing te werken. Ook deze situatie biedt kansen. Veel werkgevers wijzen naar de arbeidsmarkt, regering, woningnood, instroom opleidingen enz.enz. als schuldige. Anderen werkgevers blijven steken in een conservatieve houding ‘omdat het vroeger ook lukte’.
Dit biedt jouw als werkgever de kans om gedurfde stappen te zetten en ‘vernieuwende’ personeelswerving bovenaan de agenda te zetten. Ga met elkaar in gesprek over de juiste visie op personeelswerving. En vervolgens zorg je voor verrassende en vernieuwende stappen die de focus leggen op personeelsgroei (zowel van buiten naar binnen, maar ook intern).
Het vinden van personeel is in deze tijd moeilijk. Dat spreken we zeker niet tegen. Maar het vinden van personeel is absoluut niet onmogelijk wanneer je daar op de juiste manier aandacht aan geeft.
Wil je hier eens over van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op of plan een gratis, vrijblijvende afspraak in via de online agenda.
Zelfstandig uitvoeren? Download de gratis whitepapers en lees de inspirerende blogs.
Kijk ook op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.
Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken.
Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren