Waarom teambuilding en werven van personeel de meest krachtige combinatie is

Eén van de grootste uitdagingen voor werkgevers van dit moment is het vinden van personeel. Daarnaast geeft elke medewerker die besluit op te stappen en z’n vertrek aankondigt extra buikpijn wetende dat het vinden van vervanging een hele klus zal worden.
En dit is de toekomst.

De verwachting dat het de komende jaren niet veel anders zal worden is steeds vaker te horen. Het vinden van personeel zal een onderwerp zijn wat extra aandacht van de werkgever zal blijven vragen. Niet alleen aan de wervende kant, maar zeker ook aan de kant van de bestaande medewerkers om zo te voorkomen dat mensen ‘onnodig’ de organisatie verlaten.

Buikpijn alleen voor de werkgever?

Uiteindelijk zal de werkgever het meeste ‘last’ hebben van het personeelstekort. Hij is per slot van rekening eindverantwoordelijk. Maar de hele organisatie zal de bekende effecten ervaren; groeiende werkdruk, druk op de kwaliteit, hoger ziekteverzuim, remming in groeimogelijkheden, omzetstagnatie etc. etc.
Werk is er in overvloed in zo goed als alle denkbare vakgebieden. Maar personeel vinden is toch echt wel een probleem waar de hele organisatie last van heeft. 

Nóg meer uitdagingen, komt dat wel goed?

Het vinden van personeel is momenteel niet alleen de uitdaging, ondertussen zijn ook alle kosten stijgende. Een flinke groei van de inflatie is ingezet. En de levering van materialen laat nog te wensen over door de nasleep van de Coronapandemie. Ook de huidige oorlog in de Oekraïne geeft druk op de economie. Al met al flinke uitdagingen bij elkaar.

Het werven van personeel is duurder aan het worden. De tijd die het op dit moment kost om een vacature ingevuld te krijgen is verveelvoudigd ten opzichte vijf jaar geleden. En deze tijd is kostbare tijd. De directe energie die gestoken wordt in het wervingsproces, maar ook de kosten die ontstaan door het feit dat de vacature open staat, de omzet of productiviteit die hierdoor wordt gemist. En dan hebben we het nog niet over de kosten die gerekend worden door wervingsbureaus. Die schieten door het dak heen.

Is duurzaam werven in deze tijd nog mogelijk?

In eerste instantie zou je zeggen dat deze tijd vraagt om een flink extreme en harde aanpak om personeel binnen te halen. Wegkapen bij de concurrent, brutale headhunting en extreme wervingsacties met grote beloftes. In het kader van; ‘Een brutaal mens heeft de halve wereld’, is dit wellicht de beste manier om personeel weg te kapen, of in ieder geval te zorgen dat ze bij jou komen werken. Op de korte termijn lijkt dit de oplossing te kunnen zijn, maar gaat dit echt werken?
Uiteindelijk telt de kwaliteit en de duurzaamheid van de match van de nieuwe medewerker. Hoe beter dit aansluit, des te langer is de verwachting dat deze nieuwe medewerker deel zal uitmaken van de organisatie. En des te duurzamer zal deze werving dan blijken te zijn.

Werven geen one-man-show 

Of het nu wel of niet goed bedoeld is, een ‘one-man-show’ bij het werven van personeel is meestal niet de meest succesvolle. Eén persoon die zich binnen de organisatie het meest bezig houdt met de werving van personeel. Niet alleen als verantwoordelijkheid maar zeker ook in de uitvoering.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat de verantwoordelijkheid voor het werven van personeel bij de HR-manager of directeur ligt. En dat is prima, maar ook de HR-manager en de directeur hebben meer verantwoordelijkheden die de aandacht opeisen. Het beste is om meerdere medewerkers hierin te betrekken. Naast de betrokkenheid die dit geeft, kan het verrassende creatieve wervings-ideeën opleveren. 

De meest succesvolle wervingscijfers zijn ontstaan door de samenwerking met de collega’s bij het doel om bepaalde vacatures ingevuld te krijgen.

7 Tips hoe andere collega’s je kunnen helpen met je wervingsuitdagingen

1. Betrek de collega’s door naast de erkenning van de uitdaging ook je wervingsvisie met ze te delen
2. Faciliteer de mogelijkheid om mee te denken in het creatieve proces voor wervingsacties
3. Vraag iedereen alle berichten op social media te delen en te liken voor meer bereik
4. Creëer een gevoel van samen vinden
5. Vraag om vrijwilligers die beschikbaar willen zijn voor het maken van mooie content
6. Informeer regelmatig over de voortgang
7. Vier uitbundig de resultaten met elkaar

Niet zwaar en belastend, maar juist creatief en betrokken kunnen deze activiteiten binnen de organisatie worden geïntegreerd. 

Op deze manier succesvol vacatures invullen buigt de frustratie over het niet kunnen vinden van personeel om in een samen-vinden-energie waar iedereen zich op een bepaalde manier medeverantwoordelijk voor is gaan voelen. En dat is de kracht tussen teambuilding en werving. Dit geeft personeelsgroei in optima forma.

In een eerdere blog schreven we ook over dit onderwerp: https://weyou.nl/waarom-iedereen-binnenkort-een-nieuw-functieprofiel-krijgt/

Eens van gedachten wisselen? Neem gerust contact met ons op.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?