Waarom bezinning voor een werkgever zo belangrijk is

Het jaar 2022 is voorbij gevlogen en wat was het een jaar! Ik bedacht mij vanochtend nog dat we in het begin van dit jaar nog in lockdown zaten. Voor mijn gevoel is het al veel langer geleden! Zo zie je ook dat mensen zich snel kunnen aanpassen. Ook was het een bijzonder jaar als je kijkt naar de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen is sinds 2003 niet zo laag geweest, er stonden veel vacatures open en ik denk dat ondernemers en recruiters de rest zelf wel kunnen invullen;)

Maar het jaar 2022 is bijna voorbij dus we kunnen nu alles rustig afronden en genieten van de komende periode. Nog even de kerstpakketten uitdelen (of een maand gratis boodschappen) en dan kunnen we weer rustig door. Of toch niet? Juist deze periode kan de ideale tijd zijn om het personeel binnen te halen wat je zo hard nodig hebt. Dit heeft met verschillende aspecten te maken. Wil je weten wat deze aspecten zijn? Lees dan snel verder

Beweging op de arbeidsmarkt

In mijn vorige blog had ik geschreven hoe de arbeidsmarkt in beweging was. Er is een lichte stijging in de werkloosheid en de verwachting is dat dit voorlopig ook (langzaam) blijft stijgen. De afgelopen drie maanden steeg de werkloosheid met 14 duizend mensen per maand. Een bijzondere ontwikkeling als je ziet dat het aantal openstaande vacatures nog steeds hoog is. Ik sloot de blog af met het advies dat je juist NU zichtbaar moet zijn voor de werkzoekenden. Dan zorg je namelijk dat jij op tijd bent met de zoektocht naar personeel als de trend zich doorzet. Hier hebben een aantal van onze klanten gehoor aan gegeven!

〉 De juiste kandidaten hadden zich al vroegtijdig gemeld! 〈

Dat er daadwerkelijk beweging is op de arbeidsmarkt, merken wij ook bij ons op kantoor. De campagnes die wij de afgelopen weken hebben opgestart voor onze klanten wordt beter op gereageerd dan wij hadden verwacht. Sommige lopen zelfs zo goed dat wij zelfs eerder konden stoppen, want de juiste kandidaten hadden zich al vroegtijdig gemeld! Dat zijn natuurlijk de mooiste resultaten die wij voor onze klanten kunnen bereiken. En dit is voor ons ook de bevestiging dat het op de juiste manier toepassen van het online adverteren een super sterk middel is om personeel te vinden. Maar er biedt zich op dit moment nog een kans aan om personeel te vinden, namelijk: De weg naar oud en nieuw.

De tijd van bezinning en goede voornemens

Ieder jaar rond oud en nieuw gaat het waarschijnlijk wel door je gedachten heen of vraagt iemand het wel aan je: ‘Heb jij nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?’. Ik zelf ben met goede voornemens gestopt en beantwoord deze vraag ook meteen met: ‘Nee, doe ik niet aan’ (je kan maar beter duidelijk zijn ;)). Ik behoor namelijk tot de 80-90% van de mensen met goede voornemens die in de eerste 12 dagen van het nieuwe jaar falen. Dit komt onder andere doordat het doel of voornemen vaak te groot is. Als je doel te groot is, neemt je motivatie sneller af doordat het doel bereiken te lang duurt. Het gaat niet snel genoeg en dat is kenmerkend voor onze maatschappij. Liever gisteren dan vandaag. Ga daarom voor een kleiner doel, want dat is makkelijker te bereiken. Wanneer je als goede voornemen wilt afvallen, ga dan voor één kilo in plaats van 10 kilo. Nadat je de 1 kilo hebt bereikt, smaakt dat waarschijnlijk naar meer en is je motivatie dus hoger!

〉 Met bezinnen ga je nadenken om inzicht te krijgen over ’iets’ 〈 

Wat ik wel vaak hoor terugkomen is dat mensen, waaronder ikzelf, gaan bezinnen over hun leven. Met bezinnen ga je nadenken om inzicht te krijgen over ’iets’. In dit geval een terugblik op het afgelopen jaar. Hierbij kan je afvragen hoe je het afgelopen jaar hebt ervaren en waar je tegenaan liep. Maar ook of je nog tevreden bent met je huidige baan. Zit je nog op de juiste plek? Krijg ik nog energie van het werk wat ik doe? Wordt het niet eens tijd voor promotie? Het bezinnen kan veel teweeg brengen bij mensen en deze kunnen zomaar weer ‘werkzoekenden’ worden. Ook dit is een reden om de komende periode hard te werken aan je zichtbaarheid! Dit werkt zeker in het voordeel bij je zoektocht naar personeel.

Je goede voornemens waarmaken? Dat kan zo!

Het is goed om zo nu en dan het werk neer te leggen en even stil te staan bij de dingen die spelen binnen je organisatie. Net zoals mensen bezinnen rond oud en nieuw, kan je ongeveer dezelfde vragen stellen voor je organisatie. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Zijn we ergens op vast gelopen? En als we ergens op vast lopen, is het dan goed om daar komend jaar hulp voor in te schakelen? Zomaar een aantal vragen die kunnen helpen om het afgelopen jaar te evalueren/bezinnen. Vanuit deze vragen kan je weer doelen stellen die je het komende jaar op weg kunnen helpen. Maar hoe zorg je dat je deze doelen behaalt en niet in dezelfde valkuil stapt van de goede voornemens? Zeg maar die 80 tot 90% van de mensen die de voornemens niet waar kunnen maken.

〉 Met kleine stappen help je jezelf namelijk om kleine successen te vieren 〈

Zoals ik al eerder had benoemd, falen goede voornemens vaak doordat het doel wat je wilt behalen te groot is. Dat zorgt dat de motivatie snel afneemt en je doel gaat falen. Stel daarom kleinere doelen om het grotere doel te behalen. Met kleine stappen help je jezelf namelijk om kleine successen te vieren en wordt je motivatie om het grote doel te behalen steeds groter!  

〉 Maar waarom beginnen we niet bij het begin? 〈

Je kan dit ook vertalen naar het vinden van personeel. Stel; Je hoofddoel voor het nieuwe jaar is het vinden van personeel om de groei in je organisatie door te zetten. Mooi maar groot doel. Bij het vinden van personeel kunnen zich allerlei uitdagingen voordoen die je motivatie weg kunnen nemen. Er komt namelijk veel tijd en energie bij kijken. Het vinden van het juiste personeel is topsport. Daarnaast heb je nog veel ander werk wat gedaan moet worden en daar past personeel werven op dit moment eigenlijk niet bij! De kans dat dit doel faalt wordt groter. Maar waarom beginnen we niet bij het begin? Een goede eerste stap kan bijvoorbeeld zijn om in gesprek te gaan om informatie in te winnen over personeel vinden. Wat zijn tegenwoordig de opties om personeel te vinden? Zijn er makkelijke en goedkope manieren om personeel te vinden? Is het handig om dit uit te besteden aan een andere partij?

Op naar 2023!

Zoals je weet staan wij altijd klaar om jou te helpen met het vinden van personeel. Al is het alleen maar een gesprek om je op de hoogte te brengen van de vernieuwende en goedkope manier om personeel te vinden. Voel je altijd welkom! Neem ook gerust een kijkje op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om in gesprek te gaan

Dit is voor ons ook de laatste blog van het jaar. Via deze weg wensen wij jou alvast fijne feestdagen en veel personeel in het nieuw jaar!

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?