16

Vacatures? ‘No problem’!

Rijdend in de auto van de ene naar de andere afspraak overviel me in één keer de gedachte; “stel nu dat je als organisatie gewoon simpelweg niet weet of onder woorden kan brengen of je aantrekkelijk genoeg bent?” Het was een gedachte die me eigenlijk een beetje naar de keel greep. Ja, je kan als organisatie natuurlijk op alle mogelijke manieren proberen om nieuwe mensen te werven, maar stel dat je gewoon geen echt antwoord kan geven op de vraag, misschien wel van een willekeurige werkzoekende; “waarom zou ik bij jou moeten solliciteren en werken?” In dat geval zijn de vacatures niet het probleem, maar ligt het probleem dieper.

Standaard

Ja, antwoorden als goed salaris, bedrijfsuitjes en goede secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen we allemaal wel verzinnen. Maar wat is nu echt het antwoord dat bij jouw organisatie past? Welk antwoord is echt authentiek en komt niet in het rijtje van standaardantwoorden? Dat betekent niet dat standaardantwoorden niet authentiek zouden kunnen zijn. Alleen ik geloof dat elk mens uniek is en daarbij dus ook de samenstelling van meerdere mensen bij elkaar. Deze unieke groep, heeft dus unieke eigenschappen. En deze unieke eigenschappen geeft de mogelijkheid om andere unieke werkzoekende aan te spreken.

Probleem?

Wat is nu eigenlijk het probleem? Het niet kunnen vinden van personeel of het niet kunnen bedenken waarom een potentiele werkzoekende bij jouw organisatie zou moeten solliciteren. De focus ligt meestal op de moeilijk invulbare vacatures. Door de vacatures wordt groei tegengehouden en moeten we opdrachten aan ons voorbij laten gaan. Vervolgens wordt er al snel naar buiten gewezen en de schuld bij de ‘overspannen’ arbeidsmarkt gelegd. De conclusie: Echte oplossingen zijn er dus niet te vinden omdat ‘de arbeidsmarkt’ toch redelijk buiten de directe beïnvloedingssfeer ligt.

Maar wat nu als er nagedacht wordt over de vraag; zijn wij eigenlijk wel de meest aantrekkelijke organisatie om bij te werken? Die vraag gaat diep. Maar stel hem maar eens binnen je management of bij je collega’s. Wie weet komen er verrassend positieve reacties op terug waardoor het ‘alleen nog maar’ een kwestie is van het wereldkundig maken van deze positieve punten. Reken maar dat dit je snel wervings-resultaat oplevert.

Het mes snijdt aan twee kanten

Maar de kans is ook aanwezig dat er geen antwoorden komen of zelfs antwoorden die heel confronterend zijn. In het laatste geval zou ik je willen feliciteren! Wat goed dat dit nu ter sprake komt, dat is het begin om tot succesvolle werving van nieuw personeel te komen. Wellicht moet je een lange weg gaan, maar het doel is; de meest aantrekkelijke werkgever worden. Een doel waarbij het mes aan twee kanten snijdt; voor je eigen organisatie en je bestaande team is dit een bijzonder positieve ontwikkeling. En zeker ook voor je wervingsactiviteiten en het succes bij het werven van nieuwe collega’s zal dit duidelijk meer (goede) sollicitaties gaan opleveren.

Het overgrote deel van de werkzoekenden heeft de mogelijkheid zich uitgebreid te oriënteren om uiteindelijk een concreet antwoord te krijgen op de vraag; welke organisatie sluit bij mij aan als de meest aantrekkelijke werkgever?

Kan je je voorstellen dat het me naar mijn keel greep toen ik in de auto opeens bedacht; wat nu wanneer je als organisatie niet kan bedenken wat de redenen zouden zijn om bij je te komen solliciteren en werken?

Eens over doorpraten? Bel of mail me gerust!

www.weyou.nl

of neem contact op:

085 – 040 36 53

info@weyou.nl

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?