Speld in de hooiberg

Speld in de hooiberg

Na een heerlijke vakantieperiode zijn we weer terug voor de tweede helft van dit jaar. Een aantal weken van rust, ontspanning, plezier en inspiratie opdoen met het gezin geeft weer nieuwe energie.

De meest inspirerende periode was een aantal weekjes met mijn vrouw en vier jongens in de bergen van Zwitserland. Een bijzonder mooie tijd in een fantastische omgeving op de toppen van Europa. Een fantastische, heerlijke tijd vol van goede momenten en verbazingwekkende vergezichten.

Eén van onze wandelingen was vanuit het dal richting één van de vele gletsjers die het mooie Zwitserland rijk is. Op een hoogte wandelen van meer dan 2300 meter met in de verste verten geen mens te zien. Een ongerepte natuur met de mooiste beekjes, rotspartijen, watervallen en magnifieke bergen om ons heen.

En juist daar vonden wij de ´speld in de hooiberg´. Het meest bekende en unieke Alpenbloemetje: de Edelweiss. Helaas was deze bloem bijna ten onder gegaan aan zijn eigen populariteit, dus we wisten dat we hem niet zo snel zouden tegenkomen. Op een enkele ongerepte plek, waar toeristen deze bloemen niet kunnen wegplukken zagen wij de Edelweiss. Uiteraard hebben we alleen de mooie foto’s hiervan mee naar huis genomen.

Moeilijk vindbaar

Zo moeilijk vindbaar als deze Edelweiss, zijn vaak ook de kandidaten voor de vacatures die een organisatie heeft. Voor ons gevoel zoeken we de speld in de hooiberg. Goede kandidaten voor de vacatures lijkt een ‘uitstervend ras’. De eisen en principes voor een goede kandidaat worden bijgesteld en soms zelfs helemaal losgelaten om überhaupt kandidaten te krijgen.

Vindbaarheid beïnvloeden

En anders dan het vinden van de Edelweiss in de bergen, is het vinden van personeel wel positief te beïnvloeden. Zochten we naar een wit of grijs bloemetje in de bergen, of een bloemetje met zachte bladeren en een steeltje, dan hadden we zeker met meer gemak allerlei mooie bloemetjes kunnen vinden. Maar we zochten dat ene unieke bloemetje: de Edelweiss.

En zo is ook voor een vacature het aantal geschikte kandidaten  behoorlijk positief te beïnvloeden door dat ene unieke profiel los te laten en te zoeken op eigenschappen of nog beter, op soft skills.

De beste omgeving

Nog een stapje verder gaat het wanneer je een omgeving weet te creëren waarvan je weet dat het de groei van de Edelweiss goed doet. Wanneer deze omgeving voldoet aan het beste welzijn van dit bloemetje, zal je merken dat er in de loop van de tijd steeds meer Edelweiss-bloemetjes te zien zijn.

Zo’n omgeving creëren binnen een organisatie, gaat diep, het raakt de cultuur. En dat betekent nogal wat. Maar elke stap is er één. Zo zou je kunnen beginnen met het nadenken over wat jouw organisatie nu écht te bieden heeft voor de werkzoekenden?  Is jouw organisatie echt wel de meest aantrekkelijke om bij te komen werken?

Een daaropvolgende stap is te zorgen dat je over deze unieke organisatie-eigenschappen gaat communiceren. Dit kan op allerlei manieren zowel online als offline met als doel de sollicitant tijdens zijn oriëntatieproces te verleiden om voor jouw organisatie te kiezen. Een belangrijk onderdeel daarbij is een eigen werken-bij website. Dit is de ideale online-omgeving om te laten zien waarom je de meest aantrekkelijke werkgever bent voor deze sollicitant.

Vindbaarheid is dus zeker te beïnvloeden, maar begint met het realiseren dat dit niet vanzelf gaat.

Wil je hier eens over van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op of plan een gratis, vrijblijvende afspraak in via de online agenda.

Zelfstandig uitvoeren? Download de gratis whitepapers en lees de inspirerende blogs.

Kijk ook op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.

info@weyou.nl

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?