Je ziet ze steeds meer opduiken, online personeelsadvertenties via social media. Wanneer je tegenwoordig door Facebook, Instagram of LinkedIn bladert kom je regelmatig allerlei advertenties tegen. Zo ook online personeelsadvertenties. Steeds meer werkgevers hebben deze vorm van adverteren gevonden.
Personeelsadvertenties 2.0 zijn korte, krachtige personeelsadvertenties in een nieuw jasje gestoken. Wellicht een mooie manier om de doelgroep te vinden die interessant voor je is. En zo gek is dat niet gedacht.
Veel mensen maken op allerlei manieren gebruik van social media en dat aantal zal gestaag blijven groeien. Gemiddeld gebruiken we bijna 4 sociale domeinen.
Sociale domeinen zijn een goede plek om doelgericht te adverteren. Dit omdat de gebruikers hiervan goed te selecteren en te bereiken zijn. Je personeelsadvertenties 2.0 zullen alleen aan jouw gekozen doelgroep worden getoond, wat uiteindelijk zorgt voor een efficiëntere campagne.
Al deze online mogelijkheden lijken heel interessant. Steeds meer mensen hebben echter de ervaring dat goed resultaat boeken niet vanzelf gaat. Ondanks een creatieve afbeelding of een uitdagende tekst, levert het nauwelijks of geen sollicitanten op. En dit terwijl hiervoor een behoorlijk campagnebudget wordt gebruikt. Stoppen voordat het resultaat oplevert is helemaal frustrerend. Dat is zeker weggegooid geld. Hoelang blijf je geld stoppen in deze bodemloze put? Wanneer hak je de knoop en trek je de stekker eruit? Een herkenbaar dilemma voor veel werkgevers. Zeker wanneer er vanuit allerlei partijen wordt geschetst, ook bij ons vandaag, dat het online adverteren veel meer oplevert dan de conservatieve methodes van personeel werven. Doorgaan met adverteren zonder resultaat is dus als geld gooien in een bodemloze put.
Er is een belangrijk aantal ingrediënten dat het succes van een online vacature advertentie via social media sterk kan beïnvloeden. Alleen een bericht promoten heeft dus over het algemeen weinig zin en geeft onnodig kosten. Dit is dan niet veel anders dan de advertenties in de kranten; Je verwacht sollicitanten, maar het voelt nog steeds als een loterij, het geluk bepaalt of er sollicitanten gaan reageren.
Wat zijn de drie belangrijkste ingrediënten die het verschil maken?
Een goede campagne via social media plaatsen is een doordacht en strategisch project.
Je maakt bewust gebruik van de algoritmes van het social media platform. Je bepaalt je doelgroep en het gewenste resultaat. Ook maak je gebruik van de mogelijkheden om allerlei activiteiten die tijdens de campagne plaatsvinden te meten.
Op basis van deze gegevens stuur je bij of pas je aan. Alles staat of valt bij het meten van de juiste data op basis van je doelstelling en de aanpassingen om deze doelstelling te bereiken.
Een handig whitepaper voor deze stappen hebben wij gratis voor je beschikbaar.
Er is nog een belangrijke eigenschap voor een succesvolle social job advertising. Weliswaar is het de combinatie van eigenschappen die het succes positief kunnen stuwen. Deze aanvullende eigenschap is er ook zo één. Het heeft te maken met de fans van je organisatie. Dit zijn de mensen die je berichten en je advertentie leuk vinden en dat ook door een like- of deel-actie laten weten. Naast de betaalde manier om bereik te krijgen, groeit je bereik dus extra met het netwerk van je fans. En vergeet niet hoe waardevol het is wanneer een ander zegt dat het de moeite waard is om te solliciteren. Deze reviews zijn onbetaalbaar.
Nog een eigenschap die zeker niet onbelangrijk is maar helaas nog wel eens wordt vergeten heeft te maken met het effect van vertrouwen. Uit onderzoek weten we dat voor het zetten van een belangrijke stap of aankoop er vooraf ca. 7-12 ‘verbindings’-momenten nodig zijn die telkens een stukje meer vertrouwen geven richting een goed gevoel naar deze stap of aankoop. Denk maar aan het voorbeeld wanneer je een nieuwe televisie wil kopen.
De oriëntatie maakt steeds meer verbinding naar die uiteindelijke keuze waar en welke televisie onder welke voorwaarden wordt aangeschaft. Volgens de onderzoekers dus tussen de 7 en 12 ‘verbindings’-momenten.
Dit is precies wat werkgevers zich dienen te realiseren. Het proces dat bij de werkzoekende plaatsvindt is over het algemeen vergelijkbaar. Daarom is het zo belangrijk dat de sollicitant gevoed wordt in de behoefte om elk ‘verbindingsmoment’ een extra stukje goed gevoel of vertrouwen te krijgen. Uiteindelijk transformeert zo de werkzoekende naar een sollicitant op jouw functie.
Bij onze bestaande klanten analyseren we ook het proces. Bij deze analyses herkennen wij duidelijk de ‘verbindings’-momenten wanneer we met terugwerkende kracht de route van een sollicitant bekijken.
De ene sollicitant doet er enkele weken over en heeft meerdere bezoeken aan de werken-bij website nodig.
De andere sollicitant lijkt dit niet nodig te hebben en reageert binnen enkele bezoeken. En dat is alleen nog maar de informatie die we zien van het bezoek aan de werkenbij-website. De bezoeken op facebook, linkedIn, belletjes naar kennissen of appjes naar iemand die weer iemand kent die er ook werkt, zien we niet.
Omdat dit zeker een belangrijk onderdeel is voor het succesvol werven, hebben wij een online scan ontwikkeld die in beeld brengt wat de sollicitant ervaart. Deze scan beoordeelt vanuit het gezichtspunt van de sollicitant in hoeverre de sollicitant kan worden bevestigd in het vertrouwen door alle uitingen online van jullie organisatie. Een uiterst waardevolle analyse op een eenvoudige heldere manier gedocumenteerd.
Het belang van analyse is groot. Niet alleen de specifieke analyse om het resultaat van één campagne bij te sturen, zoals hierboven al besproken. Maar ook de analyse die over een totaaloverzicht wordt uitgevoerd. Deze analyse geeft antwoord op een aantal vragen:
Deze manier van werven is structureel anders dan de ad-hoc variant die veelal wordt toegepast. Een gemiddeld MKB bedrijf heeft jaarlijks als snel zo’n 3 tot 5 vacatures om in te vullen waardoor deze werkwijze al lonend is.
Effectief succesvol werven levert niet alleen meer sollicitanten op. Het geeft meerdere voordelen die allemaal uiteindelijk veel kosten bespaart. Vacatures blijven minder lang open staan, huidige medewerkers staan daardoor minder onder druk, de omzet kan verder groeien met ingevulde vacatures en je wordt minder afhankelijk van dure wervingsbureaus of externe recruiters.
Lees hoe je dit alles zelfs kunt realiseren in ons whitepaper De vijf stappen van de WeYou-methode.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan op https://weyou.nl
Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken.
Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren