Een groot deel van ons leven besteden wij aan werken. Het brood komt namelijk niet vanzelf op de plank. Dus waarom zouden we hier dan geen leuke (maar natuurlijk wel productieve) tijd van maken? Dit is het punt waar werkgeluk om de hoek komt kijken. Werkgeluk gaat over het vinden van voldoening, plezier en betekenis in ons werk. Als we werkgeluk vinden, kunnen we ons leven op veel manieren veranderen en verbeteren, voornamelijk doordat het een groot deel van ons leven is. Werkgeluk kan helpen om betere prestaties te leveren, een gezondere werk-privébalans te vinden en je persoonlijke doelen te bereiken. Bovendien kan werkgeluk stress en burn-out klachten verminderen. Maar hoe zorg je voor werkgeluk? En hoe zorg je als organisatie voor werkgeluk?
De focus op werkgeluk is een essentieel onderdeel voor de aanpak van WeYou. We onderzoeken het huidige werkgeluk onder de medewerkers en brengen het werkgeluk duidelijk in beeld. Bij het onderzoek naar werkgeluk worden er drie theoretische kaders gebruikt die verschillende belangrijke factoren van werkgeluk in kaart brengen. Deze modellen zijn:
Het mooie van deze 3 modellen is dat ze elkaar versterken op verschillende gebieden. Sommige delen hebben een overlapping, maar hebben ook bepaalde onderdelen die niet vergeten mogen worden. Dit alles heeft namelijk invloed op het werkgeluk. Hieronder staan de drie werkgeluk modellen die wij gebruiken bij de WeYou-Methode
Het PERK-model beschrijft vier pijlers van werkgeluk, namelijk; Purpose (een hoger doel), Engagement (Betrokkenheid), Resilence (Veerkracht) en Kindness (Vriendelijkheid). Hiermee bevorderd een organisatie een positieve werkomgeving, welzijn en tevreden personeel. Het PERK-model staat voor het volgende:
Let wel: Veel van deze punten hebben de medewerkers zelf in de hand. Iedereen heeft namelijk een eigen persoonlijkheid, maar de uitdaging voor organisaties ligt er wel om dit te faciliteren.
Het PERK-model kijkt voornamelijk naar het mentale gevoel bij mensen. Maar het HEART-model geeft belangrijke aspecten waar een organisatie daadwerkelijk invloed op kan hebben. Dit vraagt ook vaak om een andere denkwijze binnen een organisatie. Anders kunnen deze stappen niet worden doorgezet. Het HEART-model draait echt om de employee experience binnen een organisatie.
Het HEART-model kan dus helpen bij het identificeren van de verschillende factoren die bijdragen aan het werkgeluk van werknemers. Dit kan organisaties helpen bij het ontwikkelen van strategieën om de werkgeluk van hun werknemers te bevorderen.
De piramide van Maslow is het meest bekend. Het is een model wat de menselijke behoeften en motivatie omschrijft. De behoeften van mensen worden verdeeld in vijf categorieën die zich als een hiërarchie opstapelen. De fysiologische behoeften zijn de basis en het belangrijkst. De andere stappen die daarna volgen zijn daarna het belangrijkst.
Door rekening te houden met de verschillende behoeften in de piramide van Maslow en deze te bevredigen op de werkplek, kunnen organisaties bijdragen aan het werkgeluk en de tevredenheid van hun werknemers.
Kortom, het HEART-model, PERK-model en de piramide van Maslow bieden belangrijke inzichten in de factoren die bijdragen aan het werkgeluk van medewerkers. Door te focussen op aspecten als geluk, betrokkenheid, veiligheid en erkenning kunnen organisaties een werkomgeving creëren die het welzijn en de tevredenheid van medewerkers bevordert. Het is wel belangrijk om te erkennen dat het gebruik van deze modellen wel past bij de waarden van de organisatie met de focus op de behoefte van een medewerker.
Wil jij ook weten hoe het er voor staat met het werkgeluk van je medewerkers? Neem dan contact met ons op en dan bespreken wij wat de mogelijkheden zijn voor een medewerkerstevredenheid onderzoek. Kijk ook eens op weyou.nl of bel ons gerust op 085 – 040 36 53.
Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken.
Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren