Hoe klantvriendelijkheid een belangrijke sleutel is voor het invullen van vacatures

Klantvriendelijkheid is de levensader voor de organisatie.
Er wordt veel gezegd en geschreven over klantvriendelijkheid. Tevreden klanten start met klantvriendelijk zijn. Het belang van klantvriendelijkheid is groot. Het geeft naast bestaansrecht van een bedrijf nog veel andere voordelen. De reviews van tevreden klanten zijn ‘goud’ waard. Een klantvriendelijk bedrijf geeft een gezonde indruk en straalt vertrouwen uit. En uiteindelijk geeft tevreden klanten ook
 tevreden medewerkers.

Het is daarom niet voor niets dat bedrijven zichzelf vereerd voelen wanneer ze genomineerd zijn voor bijvoorbeeld de sterkste schakel in de regio. Hét jaarlijks terugkerend evenement waar de meest klantvriendelijke bedrijven uit de regio Rijnland en regio Kennemerland in beeld komen.
Klantvriendelijkheid levert op.

Het ontstaan van deze blog

Op dit moment hebben wij binnen de organisatie een aantal stagiaires die een interessant onderzoek doen. Er wordt bij een groot aantal bedrijven een korte telefonische enquête gehouden om er achter te komen hoe deze bedrijven met de uitdaging van het vinden van personeel omgaan.

In het onderzoek worden een aantal vragen gesteld aan diegene die eindverantwoordelijk is voor het vinden van nieuw personeel. En als dank voor de medewerking wordt er een gratis online WeYou-wervingssuccesanalyse aangeboden. Met deze scan wordt de online omgeving van de klant beoordeelt vanuit het beeld dat een (potentiele) werkzoekende krijgt wanneer hij of zij zich hier oriënteert.

ong talent in jouw organisatie schuin schaduw

Deze stagiaires zijn de toekomst van BV Nederland. Het is niet zonder reden dat wij het belangrijk vinden, in samenwerking met de scholen in de regio en het SBB, om interessante stageplaatsen met goede begeleiding te promoten bij onze klanten. En waar onze klanten hierbij geholpen willen worden bieden wij de routekaart voor jongtalent.

Wat hebben klantvriendelijkheid en stagiaires met elkaar te maken?

Zoomen we iets dieper in op onze stagiaires, dan zien we stagiaires van een commerciële MBO opleiding. Erg interessant voor de arbeidsmarkt.

Maar weer even terug naar klantvriendelijkheid. We hadden al geconcludeerd dat klantvriendelijkheid tevreden klanten oplevert.

Klantvriendelijkheid begint vanaf het eerste contact, meestal al aan de telefoon. Iedereen kan beamen dat de eerste indruk vaak een belangrijke aanzet is tot een eventueel vervolg. Zelfs een telefonische eerste indruk.
Helaas realiseren veel organisaties zich niet dat klantvriendelijkheid verder gaat dan vriendelijk zijn tegen de betalende klanten. Klantvriendelijkheid is een ‘way of life’. Klantvriendelijk ben je ook tegen je leveranciers, je adviseurs, je collega’s, tegen alle andere contacten die je hebt.
Klantvriendelijk ben je dus ook tegen je sollicitanten. En tegen diegene die ooit jouw ‘echte’ sollicitant zou kunnen worden. Ook de stagiaire die belt met de vriendelijke vraag of je vijf tot tien minuutjes input zou willen leveren voor een schoolopdracht.
De gastvrijheid, het vertrouwen en positiviteit die klantvriendelijkheid in zich heeft zou dus in elk contact, ongeacht of dit nu wel of niet een bestaande klant is, moeten worden uitgedragen.

Bewustzijn creëren bij al je medewerkers

Vandaag de dag is het van belang om het bewustzijn bij al je medewerkers te creëren dat zij ook een stukje recruiter zijn voor de organisatie. Het bewust worden dat iedereen helpt aan bestaansrecht of groei van het bedrijf dat tegenwoordig niet alleen meer omzet-gerelateerd is. Het heeft ook te maken met personeel en personeelsgroei. Het vinden van personeel is voor veel bedrijven in deze tijd een grotere uitdaging dan het verkrijgen van voldoende opdrachten. Daarom is hulp van iedereen binnen de organisatie hard nodig. Het is niet gek gedacht dat vanuit dit perspectief dit stukje recruiters-rol in welke vorm dan ook ooit onderdeel gaat worden van het functieprofiel van elke medewerker.

Waarom vinden we klanttevredenheid nu echt zo belangrijk

Wat doet het met je, wanneer je geen tijd of aandacht krijgt? Voel je je afgewezen? Wat is het effect wanneer het eerste contact aan de telefoon kort en ongeïnteresseerd beantwoord wordt? Wanneer het onmogelijk lijkt om 5 tot 10 minuutjes vrij te maken voor een telefonische enquête van misschien wel een potentiele werkzoekende? Dit is de praktijk bij het onderzoek. Terwijl het allemaal bedrijven zijn die veel vacatures hebben (vandaar natuurlijk die drukte). Stuk voor stuk interessante bedrijven als mogelijk nieuwe werkgever voor het moment dat de stagiaire is afgestudeerd.

Wat zou het effect zijn op deze stagiaires of potentiële werkzoekenden bij een kortaf, zelfs geïrriteerde, gestreste eerste kennismaking aan de telefoon?

Tegenover deze ervaring staat die enkeling die wel vragen stelt, doorvraagt en interesse toont in de opleidingsrichting, het onderzoek, de stageplek en het moment van afstuderen. Wat zou daar het effect van zijn? Welke indruk laat dat achter bij de student?
Klantvriendelijkheid is een ‘way of life’ en zou naar iedereen en op elk moment, ondanks drukte en stress en personeelstekort, getoond moeten worden.

Het effect van klantvriendelijkheid op je vacatures

Klantvriendelijkheid goed toepassen heeft dus ook effect op vacatures. Wij hebben het ook wel over de solliciklant. De solliciklant is de sollicitant waar de werkgever mee omgaat alsof het een klant is.

En weet je wat het je oplevert?

–   Tevreden solliciklanten

–   Gratis reclame voor je bedrijf als aantrekkelijke werkgever

–   Een solliciklantvriendelijk bedrijf groeit

–   Met een goede solliciklanten benadering val je op

–   Vacatures worden (sneller) ingevuld.

Lees maar eens de interessante blog: Binden & Groeien: wat een tevreden klant oplevert en vul overal voor het woord ‘klant’ het woord ‘solliciklant‘ in. Je zult verbaast staan wat er dan staat.

Heb je er wel eens op deze manier tegenaan gekeken?

Wil je hier eens over van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op of plan een gratis, vrijblijvende afspraak in via de online agenda.

Zelfstandig uitvoeren? Download de gratis whitepapers en lees de inspirerende blogs.

Kijk ook op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.

info@weyou.nl

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?