Google eens op het woord ‘personeelstekort’. Het resultaat is schrikbarend. In allerlei vakgebieden heerst een groter wordende zorg over personeelstekort. De coronacrisis is nu echt achter de rug. En net als op Schiphol hebben steeds meer organisaties extra personeel nodig nadat ze eerder medewerkers hebben ontslagen. En daar komen dan ook nog eens de ‘standaard’ tekorten bij zoals in de zorg, het onderwijs, in de ict en in de techniek.
Een flinke uitdaging voor veel organisaties, we schreven hierover eerder de blog waarom versoepelen de volgende spannende fase is.
Het is zaak om actie te ondernemen. Succesvolle wervingsactiviteiten komen alleen voort uit een doordacht plan. De juiste visie en een goed uitgewerkte strategie is hiervoor de basis. Schieten met hagel kost veel energie en levert slechte kwaliteit. Daarnaast heeft het een negatief effect op de organisatie en de geldende werkprocessen. Ook weet je negen van de tien keer niet wat het je nu precies heeft opgeleverd. Met als gevolg dat het moeilijk is te analyseren en bij te sturen. Elke vacature staat op zich zonder enige leercurve uit de ervaring ervoor.
Wij hebben over deze thema’s al meerdere berichten geschreven de afgelopen tijd. Een veel gelezen korte blog gaat over het faillissement van het huidige personeelswerven.
Begin met een plan. Met een goed plan wordt je een scherpschutter. Mocht je in eerste instantie missen, analyseer en stuur bij. Een goed plan sluit aan op de cultuur van de organisatie en is ambitieus. Om dit vorm te geven hebben we de 5 stappen van de WeYou-methode ontwikkeld. Een handleiding om effectief, zelfstandig en succesvol personeel te vinden. De 5 stappen van de WeYou-methode zijn gratis te downloaden.
Veel organisaties hebben succes geboekt door gebruik te maken van de 5 stappen van de WeYou-methode.
Maar binnen dit plan past ook het thema ‘jong-talent’. Een doelgroep die van belang is voor een goede verhouding binnen de organisatie als het gaat om leeftijd of de kijk op leven en werken. Wij richten ons met jong talent hoofdzakelijk op stagiaires of schoolverlaters. Deze doelgroep biedt veel kansen. Maar hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk kunt spreken over duurzaam succes met deze doelgroep? Hoe ga je met deze groep het personeelstekort te lijf? Een kant en klare handleiding, een routekaart, zou helpen. In aansluiting op het WeYou-stappenplan hebben wij deze routekaart ontworpen. In deze blog beschrijven we een aantal belangrijke punten.
Welke mogelijkheden zijn er om jong talent als bron van nieuwe medewerkers je organisatie binnen te krijgen en te houden? Natuurlijk is het eerst van belang om alle praktische punten goed geregeld te hebben. Zorg voor de juiste connecties naar de opleidingsinstellingen. Maak aantrekkelijke vacature omschrijvingen. Promoot deze op je werken-bij website en andere beschikbare online mogelijkheden. Voer campagnes daar waar de doelgroep het beste te vinden is.
Maar naast deze praktische zaken vooraf is één van de belangrijkste doelen die je jezelf moet stellen: creëer een onvergetelijke (stage)periode. Het stempel dat je hiermee zet kan grote positieve effecten hebben. Creativiteit en onverwachte verassingseffecten geven de positieve herinneringen aan jouw organisatie die op allerlei manieren in je voordeel kunnen uitpakken.
Het netwerk dat je opbouwt met stagiaires of de contacten van deze stagiaires zoals docenten of familie is uiterst waardevol. Door hierop te focussen en te zorgen dat je op allerlei manieren dit netwerk opbouwt en blijft volgen, zal dit toekomstige nieuwe medewerkers opleveren. Bouw bewust aan het aantal volgers en maak ze fan van je organisatie. Deel met grote regelmaat berichten of andere content voor deze specifieke doelgroep. Maak gebruik van een content agenda om te borgen dat er structureel leuke informatie over je organisatie te vermelden is, wees creatief en zorg dat het op de doelgroep aansluit. Zorg dat je (ex)-stagiaires je berichten volgen, liken en delen. Zo maak je van je (ex)-stagiaires een extra reclame zuil.
Niet elke stagiaire of schoolverlater wordt een succes. Je kent waarschijnlijk zelf wel de frustratie van slecht gemotiveerde, te laat komende jongeren. Deze jonge mensen zitten in een fase van hun leven waar ze veel keuzes moeten maken en zoekende zijn hoe zij hun leven willen inrichten. Realiseer je dit en hou je hier in bepaalde mate rekening mee, dan zal dit goed zijn voor het wervingsresultaat op lange termijn.
Betere coaching, juiste aandacht, geduld en vooral duidelijkheid en structuur zullen de jongeren beter helpen goed door deze fase te komen. Het vergroot de kans dat ze uiteindelijk gevormd worden tot een succesvolle medewerker bij jouw organisatie.
Een ander belangrijk onderdeel om het succes te beïnvloeden is de selectie vooraf. We horen regelmatig dat organisaties dat niet doen bij stagiaires of starters. Dit heeft te maken met het beperkte aanbod. Het idee dat een stagiaire potentieel voor de langere termijn zou kunnen zijn speelt ook niet mee.
Maar hoe bepaal je dan bij jongeren een goede selectie. Wanneer denk je te weten of iemand ‘uit het goede hout’ gesneden is? Dit doe je alleen door te vragen naar voorbeelden uit het verleden waaruit de juiste instelling en karakter blijkt. Voorbeelden niet alleen uit werkervaring, maar juist ook daarbuiten. Daarom zou een sollicitatiegesprek meer een interessegesprek moeten zijn. Een ontspannen omgeving zal meewerken om een goed beeld te krijgen.
Hoe zorg je dat een stagiaire of schoolverlater in de stageperiode een professionele en resultaatgerichte sturing krijgt? Denk eraan dat je eigen medewerkers het al druk hebben en een stagiaire of starter als snel als een blok aan het been zullen ervaren. Het jonge talent zal dit ervaren wat ten kosten gaat van het zelfvertrouwen.
Uitgezonderd de operationele aansturingen, is het belangrijk om de andere taken los te halen van de operatie. Zo ontstaat de mogelijkheid het jonge talent te begeleiden op een professionele en resultaatgerichte manier.
Wij schreven voor deze mooie doelgroep de routekaart ter ondersteuning van de bouw van je eigen jong-talenten-pool.
Wil je hier meer over weten of onze ervaringen horen? Kijk dan op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.
Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken.
Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren