Gekkenhuis op de arbeidsmarkt, fictie of realiteit

Gekkenhuis op de arbeidsmarkt, fictie of realiteit?

Wat een jaar maken we mee. Wie had bij de afgelopen jaarwisseling gedacht dat 2020 zo zou lopen? Ondertussen hebben we in Nederland, als het meezit, de tweede piek van het Corona virus net achter ons. De vraag is natuurlijk gelijk, was dit het dan of zou zomaar nog een derde piek kunnen komen. En wat doet dit met de arbeidsmarkt? Het is een gekkenhuis op de arbeidsmarkt. Is dit fictie of realiteit?

Het nieuws dat de ontwikkelingen van een vaccin positief verloopt wordt luid toegejuicht. Het is nog een kwestie van enkele maanden. Een nieuw medicijn gemaakt van bloedplasma van eerder geïnfecteerde corona patiënten is klaar voor gebruik. We smachten naar positief nieuws. Berichten over de start van het vaccinatieprogramma gaan er als zoete koek in. Het liefst willen we zo snel mogelijk weer terug naar een ‘gewoon leven’ zoals we kenden in januari van dit jaar.

Hoop is onbetaalbaar

Ondertussen zijn er steeds meer bedrijven die helaas steeds vaker afscheid moeten nemen van het personeel. In het begin waren het alleen nog de flexwerkers, maar nu het virus toch al bijna 8 maanden ons bezig houdt, zijn het ook de eigen contracten. Volgens het UWV zijn er tijdens deze coronacrisis 125.000 banen verloren gegaan.

Ondanks de positieve ontwikkelingen rondom het aantal dagelijkse besmettingen en de positieve berichten over een vaccin zijn er veel werkgevers die op hun tandvlees lopen. De nieuwe NOW regeling kan misschien nog een oplossing bieden, maar het is kopen van tijd. Voor veel werkgevers mag het echt niet lang meer duren.

Zo las ik een bericht van een Noorse luchtvaartmaatschappij die door meerdere reorganisaties nog maar 600 medewerkers over had van de 10.000 in het begin van dit jaar. Van wel 94% (!) van de medewerkers is afscheid genomen. Organisaties hebben er jaren over gedaan om te groeien tot wat ze in het begin van het jaar waren. Maar door het virus zijn veel organisaties tientallen jaren teruggeworpen in de tijd.

De hoop op een goede afloop wordt steeds meer onbetaalbaar.

Vaccinatieperiode

We maken in onze gedachten even een sprongetje in de tijd. Ongeveer anderhalve tot twee maanden verder in de tijd. Het vaccin, van welk merk dan ook, is er eindelijk. Miljoenen staan klaar om te verdelen. De definitieve genadeklap voor het coronavitus kan uitgedeeld worden. Als eerste worden de zorgmedewerkers gevaccineerd in een groots opgezet programma. Daarna nog een aantal belangrijke doelgroepen en vervolgens u en ik. Gelukkig gaat alles sneller en beter dan dat we gehoopt hadden. En nog voor het voorjaar is er niets meer te merken van corona en leeft iedereen weer het leven van voor de corona-tijd. Of toch niet?

Gekkenhuis op de arbeidsmarkt

Nu ontstaat er een ander probleem. De Nederlandse economie en die van de landen om ons heen springt open als een bloeiende bloem. Tenminste, dat is wat ze heel graag wil, maar het lukt niet echt. En waarom niet? De infrastructuur, de ict, de machines en alles wat er voor nodig is staat klaar om de draad op te pakken. Alleen veel organisaties zijn tientallen jaren teruggevallen in aantallen medewerkers.

Gekkenhuis op de arbeidsmarkt. Veel organisaties komen personeel te kort.

Voorkomen beter dan genezen

Elke werkgever die dit scenario verwacht zal nu al moeten acteren. Alle voorbereiding die nodig is om op het juiste moment effectief en soepel personeel te kunnen aannemen, zullen nu plaats moeten vinden.

Om te voorkomen dat je organisatie binnen korte tijd van de corona-frustratie in de frustratie beland waarbij je opdrachten aan je neus voorbij ziet gaan. Waar de concurrent die wél het personeel heeft, de opdrachten wel kan aannemen.

Zorg dat je nu de meest soepele route voorbereidt om nieuwe medewerkers zonder enige weerstand naar binnen te laten glijden.

Nu is het nog mogelijk om hier stappen in te zetten, waar wacht je nog op.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op https://weyou.nl

of neem contact met ons op:

085 – 040 36 53

info@weyou.nl

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?