Symptomen

Geen problemen maar symptomen

Geen problemen maar uitdagingen symptomen

Wat is het probleem?

Heb je als werkgever op dit moment een probleem? Als het gaat om het vinden en het binden van personeel zijn er momenteel veel werkgevers die ervaren dat ze een probleem hebben. Groei, maar zeker ook continuïteit, staat onder druk als het personeel weggaat of nieuw personeel moeilijk te vinden is. Uiteraard klinkt het een stuk positiever wanneer je deze ‘problemen’ benoemd als ‘uitdagingen’. Maar kijk uit, gebruik dit niet om de situatie te bagatelliseren. Het werkt alleen als de ‘uitdaging’ ook daadwerkelijk actief wordt opgepakt.

Meeste ‘problemen’ zijn symptomen

Wat is er nu eigenlijk aan de hand dat je een probleem hebt met personeel binden en vinden? Wat is voor jou nu écht het probleem? Een gezond personeelsverloop is helemaal niet slecht voor een organisatie. Maar, dan alleen wel met een goede balans tussen de vertrekkende personeelsleden en de snelheid van succesvol werven.

Geen grip hebben op deze balans is voor veel werkgevers uiterst frustrerend. En wanneer die balans voor het gevoel helemaal weg is en het invullen van vacatures überhaupt niet of slecht lukt, zal elk vertrekkend personeelslid er één te veel zijn.

Wat is hier nu de reden van? Want wat je  als probleem ervaart zijn namelijk de symptomen van het echte probleem.

Oorzaak

Laten we allereerst de oorzaak buiten de invloedscirkel benoemen. Eigenlijk is het helemaal niet interessant, omdat je er dus niets aan kunt veranderen. Maar het tekort aan personeel omdat deze mensen er simpel weg niet zijn of niet voor opgeleid willen worden is natuurlijk wel realiteit. Maar nogmaals, dit is een gegeven en lukt je (meestal) als enkele werkgever niet om op te lossen.

De oorzaak die binnen de invloed cirkel liggen, zijn veel belangrijker. Als werkgever dien je je te realiseren dat je in een veranderende markt mee zal moeten veranderen om te overleven. Daarom is het nodig om vernieuwend te zijn ten opzichte van je product of dienst, maar juist ook vernieuwend te zijn ten opzichte van je personeel. Je personeel kijkt tegenwoordig anders tegen werk aan dan 30 jaar geleden. Daarmee hebben we gelijk één van de belangrijkste oorzaken te pakken. Veel werkgevers zijn, als het gaat om werving van personeel, nog steeds heel conservatief. Een verband zie je vaak terug bij de cultuur binnen een organisatie.

Oplossing

Heel zwart-wit gezegd: Het roer moet om. Echter uit de praktijk blijkt dat dit voor veel organisaties een behoorlijke stap te ver is. Niets doen, of brandjes blussen is ook geen optie. Je blijft dan continue achter de feiten aanlopen. Je bent continu extreem druk en ziet geen structurele positieve ontwikkeling.

Maar stappen zetten, aansluitend en uniek op hoever je met je organisatie kunt ‘stretchen’ is een goede oplossing voor veel bedrijven. Bij het zetten van die stappen is de vraag ‘zijn wij de meest aantrekkelijke werkgever?!’ het vertrekpunt.

Heel praktisch en resultaatgericht, en daarnaast vanuit een strategische basis verdwijnen uiteindelijk de symptomen die als probleem worden ervaren. De nieuwe symptomen zullen bevestigen dat je stapje voor stapje goed bezig bent.

Wij helpen je graag bij deze ontdekkingsreis.

Kijk voor meer informatie op:

www.weyou.nl

of neem contact op:

085 – 040 36 53

info@weyou.nl

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.