Employer branding in 2024: waarom het belangrijker is dan ooit

In het hedendaagse arbeidsmarktklimaat speelt employer branding een cruciale rol voor bedrijven die talent willen aantrekken en behouden. In een markt waar werknemers meer keuzemogelijkheden hebben dan ooit, is het niet genoeg om alleen een baan aan te bieden. Werknemers zoeken naar een werkgever die hen niet alleen een baan, maar ook een aantrekkelijke werkplek biedt. Een sterk employer brand helpt je bedrijf om zich te onderscheiden potentiële werknemers aan te trekken en huidige werknemers te behouden. In dit blog vertellen we hoe je employer branding effectief kunt inzetten om je bedrijf als een topwerkgever te profileren.

Deze onderwerpen kan je lezen in deze blog:

Inhoud

Wat is employer branding?

Employer branding is het proces van het creëren en onderhouden van een positief imago van een bedrijf als werkgever. Het gaat verder dan alleen het communiceren van de voordelen van het werken bij een bedrijf. Bij employer branding gaat het voornamelijk om het creëren van een positieve werkervaring voor huidige en potentiële werknemers. Een positieve branding staat of valt hiermee. Door middel van een goede onboarding, een inspirerende werkomgeving en goede ontwikkelingsmogelijkheden neem je al goede stappen in het creëren van een positieve employer branding. Het doel van dit alles is:

 • Het aantrekken van toptalent. Een sterk employer brand maakt een bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers. Dit kan leiden tot een grotere pool van sollicitanten en een hogere kans op het vinden van de juiste kandidaten.

 • Het behouden van medewerkers. Een sterk employer brand kan ook helpen om medewerkers te behouden. Medewerkers die zich verbonden voelen met hun werkgever, zijn minder geneigd om te vertrekken.

 • Het verbeteren van de bedrijfscultuur. Employer branding kan helpen om de bedrijfscultuur te versterken. Door een duidelijke boodschap over de waarden en cultuur van het bedrijf te communiceren, kunnen bedrijven een positieve werkomgeving creëren die aantrekkelijk is voor werknemers.

Waarom is employer branding belangrijk in 2024?

In 2024 heeft het concept van employer branding een nieuwe hoogte bereikt in termen van belang en impact. Dit is voornamelijk te wijten aan diverse ontwikkelingen en veranderingen in de arbeidsmarkt en maatschappij. Een aantal redenen waarom dit steeds belangrijker aan het worden is, heeft te maken met het volgende redenen:

 1. De krapte op de arbeidsmarkt is de belangrijkste reden waarom employer branding zo belangrijk is in 2024. In een krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven minder keuze en moeten ze harder concurreren om de beste werknemers aan te trekken. Een sterk employer brand kan bedrijven helpen om zich te onderscheiden van de concurrentie en toptalent aan te trekken.

 2. Werknemers zijn kritischer geworden over hun werkgever. Ze zijn op zoek naar een bedrijf dat bij hun waarden en ambities past. Een sterk employer brand kan bedrijven helpen om aan deze behoeften te voldoen en werknemers aan zich te binden.

 3. De digitale wereld is een belangrijk kanaal om potentiële werknemers te bereiken. Werknemers zoeken informatie over bedrijven online. Een sterk employer brand kan bedrijven helpen om zichtbaar te zijn in de digitale wereld en potentiële werknemers te bereiken.

Hoe zorg je voor een succesvolle employer branding?

Voor je aan de slag gaat met allemaal tools die jouw employer branding een boost kunnen geven, is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Verken eerst de cultuur van je eigen bedrijf en omschrijf dit voor je iets gaat uiten naar de buitenwereld over jouw employer branding.

 Hieronder vind je een aantal vragen en tips om dit goed neer te zetten: 

1. Weet wat je te bieden hebt
De eerste stap om een succesvolle employer branding te realiseren, is om te weten wat je te bieden hebt als werkgever. Wat maakt je bedrijf uniek? Wat zijn je waarden? Wat zijn je arbeidsvoorwaarden? Om deze vragen te beantwoorden, kun je onderzoek doen naar de arbeidsmarkt en naar de behoeften en verwachtingen van potentiële werknemers. Je kunt ook interviews afnemen met huidige werknemers om te horen wat zij waarderen aan het werken bij je bedrijf.

Als je weet wat je te bieden hebt, kun je je employer branding boodschap hierop afstemmen. Je boodschap moet congruent en overtuigend zijn zodat potentiële werknemers nieuwsgierig worden en zich er in kunnen herkennen.

2. Zorg voor een consistente boodschap

De tweede stap is om te zorgen voor een consistente boodschap in alle communicatie-uitingen, zowel intern als extern. Dit betekent dat je deze boodschap laat zien op je website, social media, in je vacatures en in je contact met potentiële en huidige werknemers. Een consistente boodschap is belangrijk omdat het vertrouwen wekt bij potentiële werknemers. Als ze zien dat je boodschap overal hetzelfde is, weten ze dat je bedrijf serieus is over haar employer branding.

3. Werk aan positieve ervaringen

Positieve ervaringen bij je huidige maar ook potentiële werknemers hebben een belangrijke rol. De beste manier om een positief imago te creëren is door positieve ervaringen te bieden. Dit kan door middel van een goede onboarding, een inspirerende werkomgeving en goede ontwikkelingsmogelijkheden. Een goede onboarding zorgt ervoor dat nieuwe werknemers zich snel thuis voelen in het bedrijf en dat ze de juiste kennis en vaardigheden hebben om succesvol te zijn. Een inspirerende werkomgeving zorgt ervoor dat werknemers gemotiveerd zijn om te werken en om zich te ontwikkelen. En goede ontwikkelingsmogelijkheden zorgen ervoor dat werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen en groeien binnen het bedrijf.

Door te zorgen voor positieve ervaringen, creëer je een positieve reputatie als werkgever. Hier wordt over gepraat waardoor het potentiële werknemers zal aantrekken en huidige werknemers blijven.

Middelen om employer branding te laten zien

Heb je dit allemaal voor elkaar dan wil je er natuurlijk meteen mee aan de slag! Maar vergeet niet dat er veel tijd gaat zitten in het opzetten van je employer branding. Er gaan veel voorbereidingen aan vooraf. Denk bijvoorbeeld aan content (foto’s en tekst) maken, maar ook de juiste partij zoeken waar je dit mee samen kunt doen. Een partij met ervaring hiervoor inschakelen kan een wereld van verschil maken en het proces versnellen. De tools voor employer branding zijn de middelen die je gebruikt om je boodschap over te brengen aan je doelgroep. Deze middelen kunnen zowel online als offline zijn. Hieronder vind je een aantal die veel gebruikt worden en ook succesvol zijn gebleken in de praktijk:

 1. Werken-bij Website
  Dé plek om je employer branding te laten zien. Je hebt hier alle ruimte om je werkgeversmerk op allerlei creatieve manieren uit te stallen! Een up-to-date website met informatie over je bedrijf als werkgever, zoals je waarden, arbeidsvoorwaarden en cultuur spreekt de bezoeker aan. Gebruik sterke visuals en een duidelijke boodschap om de aandacht van potentiële werknemers te trekken. Ons advies is om voor deze site een aparte domein te gebruiken. Het zal de vindbaarheid ten goede komen. Zoals bijvoorbeeld werkenbijweyou.nl
 2. Social media
  Social media is een effectieve manier om met potentiële werknemers in contact te komen. Social media is voor veel mensen niet meer weg te denken als dagelijks scrol-moment. Gebruik social media om verhalen te delen over je bedrijf als werkgever en om interactie aan te gaan met potentiële werknemers. Wees authentiek en deel echte verhalen over je bedrijf en je werknemers.
 3. Vacatures
  Schrijf vacatures die een positieve en aantrekkelijke boodschap uitstralen. Gebruik sterke visuals en een duidelijke boodschap om de aandacht van potentiële werknemers te trekken. Probeer is om te denken in het schrijven en ontwerpen van je vacature stijl. Vaak lees je nog: ‘Dit zoeken wij’, maar denk eens om en schrijf het als: ‘Dit hebben wij te bieden’. Hiermee straalt een vacature al heel wat anders uit.
 4. Video
  Video is een krachtig en leuk middel om verhalen te vertellen over je bedrijf als werkgever. Zo ook je bijvoorbeeld ook een vacaturefilmpje maken om een vacature uit te lichten. Je ziet dan als het goed is meteen wat terug van het werkplezier en je bedrijfscultuur. Wees hier wel uniek in en zorg dat het een goede uitstraling heeft. Een slechte kwaliteit video kan namelijk een averechtse reactie krijgen. Aan de andere kant is te gelikt ook niet de bedoeling. Wees authentiek.
 5. Testimonials/Medewerkersverhalen
  Laat je medewerkers zien en vertellen. Zij zijn de belangrijkste bron om te vertellen over het bedrijf! Je medewerkers weten als geen ander hoe leuk het werken in jouw organisatie is. Deze verhalen kan je plaatsen op je werken-bij website, social media of je maakt er een leuke video van. En ook kan je quotes uit deze verhalen gebruiken om te laten zien in je vacatures! En afhankelijk van je creativiteit zijn er nog meer mogelijkheden te bedenken om je medewerkers te betrekken in het laten zien waarom het een goede keuze is om bij jouw organisatie te komen werken.   


Conclusie

In deze blog is het duidelijk geworden hoe belangrijk employer branding is voor het aantrekken en behouden van werknemers. In een tijd waarin werknemers meer keuze hebben en de arbeidsmarkt blijvend krap is, maakt een sterk employer brand jouw bedrijf aantrekkelijk. Het gaat niet alleen om het vinden van nieuwe mensen, maar ook om je huidige team tevreden en betrokken te houden. Kortom, een goed employer brand is essentieel voor het succes en de groei van je bedrijf, nu en in de toekomst.
Wil je er een keer over sparren hoe je dit kan toepassen in je eigen bedrijf? Dan kan je altijd met ons contact opnemen via via weyou.nl of bel ons gerust op 085 – 040 36 53.

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?