sterkste schakel

De Zwakste Schakel

De Zwakste Schakel

Werven van personeel, is en blijft een specialisme. Het hangt van veel activiteiten af en eist de nodige focus en kwaliteiten. De roep om nieuw personeel blijft onverminderd groot.

Succesvol vinden, heeft voor een groot deel te maken met een doordachte strategie, duidelijke procedures en een perfecte samenwerking van de betrokkenen binnen je eigen organisatie. Dit werkt als een ketting, die uiteindelijk zo sterk blijkt als de zwakste schakel.

Laten we daarom eens kijken vanuit de ogen van de sollicitant. Met wie binnen de organisatie krijgt hij of zij te maken. Wat is het eerste moment dat de sollicitant in aanraking komt met je organisatie. Er zijn veel mogelijkheden. Van een vacature advertentie tot aan het ambassadeurschap van een collega en alles ertussen in.

Als voorbeeld in deze blog nemen het enthousiaste verhaal van één van je collega’s. Stel je voor dat de potentiële sollicitant door je enthousiaste collega op het sportveld wordt aangesproken omdat jullie organisatie zo leuk is om bij te werken.      

De schakels

  1. Je Collega

Je collega weet wat er latent nodig is binnen de organisatie en kan vast wel inschatten welke personen met welke eigenschappen er zouden passen binnen de organisatie. En juist het enthousiasme over het werkgeluk is een belangrijke schakel om de potentiële sollicitant ook daadwerkelijk sollicitant te laten worden voor één van je vacatures. 

  1. Je HR-medewerker/recruiter

Logisch dat de HR-medewerker/recruiter binnen de organisatie een belangrijke rol heeft. Hij of zij is druk met allerlei wervingsactiviteiten en het selecteren van de juiste personen. Maar is ook verantwoordelijk dat het proces als een geoliede machine loopt. Dit is van ‘levensbelang’. Afspraak = afspraak. De sollicitant zal hierdoor ervaren dat hij/zij meer dan welkom is en dit blijkt dan ook uit de praktische planning. Niet weken laten wachten voordat er überhaupt een reactie komt of een afspraak ingepland wordt. En zelfs het afwijzen of bedanken van een kandidaat kan met de juiste aandacht veel positiefs opleveren.

  1. Je Hiring Manager

Als eigenaar van de vacature is de hiring manager diegene die direct het effect zal ervaren van een wel of niet ingevulde vacature. Dit is de manager van de afdeling waar de vacature geldt. Met deze persoon krijgt de potentiële sollicitant als toekomstig medewerker direct te maken. Een plezierige kennismaking met deze persoon is niet alleen voor het moment van belang maar des te meer ook wanneer de sollicitant een collega wordt.

  1. De Directeur of Management team-lid

Eén van de sollicitatie rondes wordt kennis gemaakt met een directie- of managementteam-lid. Voor een sollicitant is dit meestal een spannende ontmoeting. Omdat de sollicitant heel goed begrijpt dat deze functionaris de cultuurdrager is van de organisatie, zal het contact en de sfeer van deze kennismaking een belangrijke schakel worden in het wervingssucces.

  1. De Telefonist of receptionist

Vanuit de sollicitant gezien, is dit één van de belangrijkste personen. Met deze persoon is meestal het eerste contact binnen de organisatie. Een warme en hartelijke kennismaking kan veel positieve eerste indrukken geven voor de sollicitant, waardoor uiteindelijk de keuze vóór de organisatie positief kan uitvallen.

  1. Directe collega(s)

Niet te vergeten zijn uiteindelijk de directe collega(s) die gaan bepalen of ook bij aanname de nieuwe medewerker op een positieve manier de eerste drie maanden door komt. Dit is de periode die gezien wordt als een kritische tijd als het gaat om de onboarding binnen de nieuwe organisatie. De rol die de directe collega(s) daarin hebben is van groot belang.

Zoals je ziet is de sterkte van de ketting die bepaald hoe succesvol de organisatie nieuw personeel weet te werven. Uiteindelijk bepaald de zwakste schakel het resultaat.

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?