De werkloosheid stijgt; zet nu je vacatures op scherp!

Het nieuws staat er nog steeds vol mee… minder treinen rijden, drukte op Schiphol, lokale ondernemers onder druk… En dat alles door het personeelstekort en de hoge energiekosten. Maar ook lezen we de afgelopen dagen in het nieuws dat het aantal werklozen de afgelopen drie maanden begint te stijgen. Gemiddeld zo’n 14 duizend per maand. De eerste ontslagronde heeft zich ook al gemeld. Bij Philips komen er 800 Nederlandse werknemers op straat te staan. 

Als kers op de taart lezen we dat volgens Marieke Blom, Hoofdeconoom ING, er op dit moment een milde economische recessie is waarvan we niet goed weten of dit zich verder gaat ontwikkelen. Voor veel bedrijven is dit een spannende periode als het gaat om de toekomst van hun bedrijf. Voor andere bedrijven is de lichte stijging in werkloosheid weer een lichtpuntje op het gebied van het vinden van personeel. Hoe lastig dit contrast ook is; Er ligt voor deze bedrijven nu een iets grotere kans om personeel te vinden. Maar daarvoor moet je wel NU aan de slag.

Veel openstaande vacatures en toch stijgt de werkloosheid

Tijdens een koffie momentje hier op kantoor bespraken wij dit ook. Als je er over nadenkt is het best wel gek. Het klinkt zo tegenstrijdig. Er zijn onwijs veel vacatures die open staan en toch stijgt de werkloosheid. Het klinkt in eerste instantie niet logisch, maar het één sluit natuurlijk het andere niet uit. Het is natuurlijk net iets te simpel om te denken dat de mensen die werkloos zijn meteen één van de openstaande vacatures kunnen invullen, want ‘er is toch werk genoeg’.  Dit zit natuurlijk een stuk complexer in elkaar. Frank Notten, Econoom bij het CBS, zegt dat gezien de krappe arbeidsmarkt het opvallend is dat de werkloosheid stijgt. Maar de krapte op de markt is er niet minder op geworden. – En dat is natuurlijk ook logisch. 

〉 Gezien de krappe arbeidsmarkt is het opvallend dat de werkloosheid stijgt 〈

Er kunnen allemaal redenen zijn waarom de werkloosheid stijgt. Denk bijvoorbeeld aan schoolverlaters die werk zoeken, mensen die een tijd niet hebben gewerkt zoeken nu weer naar een baan etc. Maar als je het nieuws volgt, lees je dat er veel gebeurt op de arbeidsmarkt. Er zijn ondernemers met productiebedrijven die moeten stoppen met hun bedrijf, omdat zij de energierekening niet meer kunnen betalen. Er zijn massaontslagen zoals bijvoorbeeld bij Philips en Aldel. Ook voelen de consumenten de hogere prijzen in hun portemonnee, waardoor de koopkracht daalt. Bedrijven in bepaalde sectoren krijgen minder orders binnen door de daling in koopkracht en moeten daarnaast ook nog zien hoe zij hun energierekening moeten betalen. Het gevolg hiervan is dat zij mensen moeten ontslaan om een gezonde bedrijfsvoering te houden.

De verwachting; Werkloosheid blijft voorlopig stijgen

Er is dus een logische verklaring waarom de werkloosheid aan het stijgen is. De verwachting is ook dat dit voorlopig nog aan blijft houden. Toch blijft het bijzonder dat de werkloosheid stijgt. Tal van bedrijven hebben namelijk nog openstaande vacatures. Het probleem is alleen dat werkzoekenden niet altijd de juiste scholing of capaciteiten hebben om de vacatures in te vullen. Hierdoor blijft de krapte op de arbeidsmarkt aanhouden. Toch moet je als ‘zoekende werkgever’ juist NU aan de slag gaan om je personeel te vinden. Er komen namelijk meer werkzoekende op de arbeidsmarkt en dit zou zomaar nieuwe medewerker(s) op kunnen leveren voor jou.

Maak je organisatie zichtbaar voor werkzoekenden

Na een zware periode waar het vinden van personeel heel lastig ging, komt er weer een klein lichtpuntje. Maak hier ook gebruik van! Door de stijging in werkloosheid, waarvan wordt verwacht dat deze trend door blijft zetten, moeten bedrijven juist nu zichtbaar worden voor werkzoekenden. Medewerkers van bedrijven waar het op dit moment minder goed gaat voelen aan dat het minder gaat. De kans is aanwezig dat zij op dit moment aan het rondkijken zijn voor het geval dat zij eventueel ontslagen kunnen worden door de huidige problematiek. Wanneer je openstaande vacatures hebt is dit een goede kans om deze mensen te bereiken en al warm te maken om bij jullie te komen werken! 

Zorg dat je zichtbaar bent. Laat jezelf NU zien! Elk contactmoment wat je nu maakt wekt interesse op bij zowel actieve als passieve werkzoekenden. En deze groep mensen wordt op dit moment beetje bij beetje groter. Laat jezelf zien door het plaatsen van bijvoorbeeld social media berichten. Of ga actief aan de slag met Social Job advertising om jouw openstaande vacatures te promoten. Dit is namelijk tegenwoordig één van de meest krachtige methodes om personeel te vinden. (Mits dit op de juiste manier wordt gedaan). Wil je nu zichtbaar worden? Dan staan wij altijd open om te bespreken wat voor jouw organisatie de beste manier is om zichtbaar te worden! Altijd welkom om dit te bespreken met een bakje koffie of via een belletje.

Neem ook is een kijkje op https://weyou.nl of bel ons op 085 – 040 36 53 om hierover door te praten.

Facebook
LinkedIn

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken. 

Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren

ELKE MAAND INSPIRATIE

GEWOON SNEL PERSONEEL VINDEN

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?