Concurrentie bestaat niet is een onderwerp dat verder af staat van het thema personeelsgroei waar ik meestal over schrijf. Of niet? Wanneer je verder leest kom je daar achter. Concurrentie is iets waar iedereen in meer of mindere mate mee te maken heeft.
Wat is concurrentie?
De definitie volgens Wikipedia is als volgt: “de strijd tussen verschillende partijen in de economie om schaarse bronnen of een doel te bereiken dat door zijn aard slechts voor enkelen is weggelegd.”
Persoonlijk heb ik wel mijn bedenkingen over deze definitie. Alsof je eigen kracht kan bepalen wie die strijd wint? Dat is wel erg kort door de bocht. Een eerste samenwerking met een nieuwe klant ontstaat uit meer dan kracht. Wanneer een persoon of organisatie besluit om klant van je te worden, past hier zeker dankbaarheid bij. Die keuze is niet alleen gebaseerd op dat wat jij levert of waar jij zo goed in bent.
Vanuit een angst-gedachte is het ervaren van concurrentie heel verklaarbaar. De omschrijving in Wikipedia spreekt niet voor niets over een strijd en over beperkende zaken. Wantrouwen is iets dat hier direct op aansluit. Het maakt je als organisatie kwetsbaar. Vanuit deze positie is het ervaren van concurrentie heel reëel.
Hoe authentiek is je organisatie? Hoe authentiek zijn jouw medewerkers en hoe authentiek ben jij zelf? Dat is wat je uniek maakt en waarom een ander kiest voor de samenwerking met jou en daarmee de rest van je organisatie. Het is als een vingerafdruk die tot in de kleinste details bepaalt waarom iemand zich aangetrokken voelt tot de samenwerking.
De beste duurzame samenwerking ontstaat door een goede verstandhouding en een vertrouwensband. Vertrouwen is de tegenligger van ‘concurrentie denken’. Wat is het beste voor je klant? Hoe kan ik deze klant het beste helpen. Dit kan zelfs betekenen dat je in een bepaalde situatie een ‘concurrent’ als oplossing voor deze situatie kan aanbevelen.
Wat heeft personeelsgroei nu direct met concurrentie te maken? Het is ook hier de unieke vingerafdruk die maakt dat de ene persoon wel past bij bedrijf A en niet bij bedrijf B terwijl de functie-inhoud precies hetzelfde is.
Zoek je personeel, laat dan je eigen authentieke organisatie zien. Jouw organisatiecultuur is uniek en dit trekt de juiste mensen aan. Dit is het begin van een duurzame relatie met een nieuwe medewerker.
Als laatste kan ik het niet laten om te schrijven wat ik van een concurrentiebeding vind. Kort gezegd; gebruik het als wc-papier. Blijkbaar lukt het je als werkgever niet meer om dat te bieden wat je medewerker nodig heeft waardoor hij of zij wil vertrekken.
Voor een medewerker die door welke reden dan ook weg wil bij je organisatie mag je dankbaar zijn voor alles wat deze medewerker voor je heeft betekend. Uiteraard is het jammer dat de tijd is gekomen dat jullie uit elkaar gaan. Zeker wanneer je er alles aan gedaan hebt om de samenwerking te behouden.
Denk je daadwerkelijk dat een concurrentiebeding jouw organisatie goed doet?
Wil je reageren of meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Kijk dan op https://weyou.nl
of neem contact met ons op:
085 – 040 36 53
Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken.
Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren