Het sollicitatieproces kan één van de meest stressvolle ervaringen zijn in het vinden van een baan. Een kandidaat wil namelijk een goed beeld van zichzelf geven. Uiteindelijk is het maar één keer mogelijk om een positieve eerste indruk achter te laten. Het sollicitatieproces is dus ook een cruciale stap in de ontwikkeling van iemands carrière. Alles bij elkaar kan dit leiden tot gevoelens van onzekerheid en nervositeit, vooral wanneer er meerdere kandidaten reageren voor dezelfde functie.
Als werkgever kan jij de kandidaat gerust stellen. Allereest kan je dit doen door de kandidaat hartelijk te ontvangen. En vervolgens te benoemen wat de kandidaat mag verwachten van deze kennismaking. Wanneer een kandidaat zich meer op zijn gemak voelt, krijg je een reëler beeld van deze persoon en merk je uiteindelijk of het een match gaat zijn voor beiden.
Hoe leuk is het voor de kandidaat (maar ook voor jezelf) om een keer een sollicitatiegesprek/proces anders aan te pakken? Je krijgt hierdoor veel meer inzicht over de persoonlijkheid van de kandidaat en je maakt zo’n proces boeiender.
Wij hebben 5 individuele- en 5 groepsmethodes beschreven om een sollicitatieprocedure anders aan te pakken.
Het één-op-één gesprek heeft vaak het voordeel dat je met de kandidaat wat dieper in gesprek kunt gaan en volledige aandacht hebt voor de kandidaat. Maar dit kan de kandidaat ook extra druk geven. Toch zijn er verschillende methodes waardoor de kandidaat zich meer op zijn gemak kan voelen.
Mensen doen vaak een wandeling in het park of door de duinen om even tot rust te komen. Dit effect kan ook ontstaan wanneer je tijdens een wandeling de functie en vaardigheden bespreekt met de kandidaat. Je loopt in een rustgevende omgeving en dit kan de kandidaat ruimte geven om meer ontspannen het gesprek aan te gaan. Daarnaast kijk je allebei hoofdzakelijk vooruit, wat minder confronterend is dan tegenover elkaar te zitten. Dit soort gesprekken geven vaak een diepere kennismaking.
Tijdens een casestudy laat je de kandidaat een real-life scenario uitvoeren. Hier zie je meteen hoe de kandidaat zijn probleemoplossende en analyserende vaardigheden toepast op de werkplek. Na de casestudy kan je uiteindelijk vertellen wat je is opgevallen van hoe de kandidaat te werk gaat. Daarnaast kan de kandidaat het op zo’n manier aanpakken dat jij als werkgever er ook van kan leren. Het kan een verassend resultaat opleveren!
Ondanks dat sinds COVID-19 het videobellen veel toegankelijker is geworden, realiseren veel werkgevers het voordeel hiervan nog niet voor een eerste kennismaking. Het is snel en makkelijk te organiseren en je zadelt een kandidaat niet op met allerlei logistieke uitdagingen en kosten. Je kandidaat kan vanuit zijn/haar eigen, veilige omgeving kennis maken (en hoeft alleen maar de bovenkant netjes aan te kleden). Een een eventueel vervolg gesprek zou dan wel goed zijn om fysiek te doen.
Tijdens de lunch wordt er meestal van alles en nog wat besproken, vaak in een leuke en gemoedelijke sfeer. Hoe leuk is het dan om een potentiële kandidaat mee te laten lunchen? Hij/zij ontmoet meteen toekomstige collega’s en kan vragen stellen over het bedrijf en het werk dat binnen het bedrijf wordt uitgevoerd. Daarnaast kun je gelijk merken of er een goede match is qua collega’s. Een leuke en lekkere kennismaking!
Na het eerste gesprek is dit misschien wel één van de betere manieren om een volledige kennismaking mee te maken, namelijk; Een dagje meelopen! Deze methode is vooral geschikt voor uitvoerende functies. Na een succesvolle eerste kennismaking kan de kandidaat een dagje meelopen om te zien of hij/zij zich thuis gaat voelen in de functie en het bedrijf. Hierin zie je meteen hoe snel de kandidaat dingen oppakt en problemen oplost. Een win-win situatie dus!
Een sollicitatieproces waar een groepselement in zit kan misschien wat ongemakkelijk zijn als je eraan denkt, maar het tegendeel is waar. Alle kandidaten zitten namelijk in hetzelfde schuitje. Door sociale elementen toe te voegen aan een groep, kan dit helpen om de druk van het solliciteren te verlagen! Hieronder beschrijven we 5 leuke groepsmethodes die je kan toevoegen aan je sollicitatieprocedure:
Wil je een snelle selectie maken? Nodig meerdere kandidaten tegelijk uit voor een presentatie over de functie! Het geeft de mogelijkheid om in één keer alles over het bedrijf te vertellen en hoe de functie precies in elkaar zit. Dit schetst een veel duidelijker beeld dan alleen een vacature tekst. Zo weten de kandidaten meteen of de functie en het bedrijf bij hen past en dit zorgt direct voor een snelle filtering!
Dit is één van de veelgebruikte methodes voor groepssollicitaties. Via deze sollicitatiemethode krijgen de kandidaten een reeks aan opdrachten, testen en overige activiteiten die ze samen moeten uitvoeren. Zo kan de werkgever onder andere beoordelen hoe de kandidaten omgaan met verschillende situaties, maar ook hoe zij samenwerken en communiceren in een groep. Daarnaast kan dit ook veel leuke situaties opleveren onder de kandidaten.
Organiseer een escaperoom waarbij sollicitanten in teams moeten samenwerken en puzzels moeten oplossen om te ‘ontsnappen’ uit een (kantoor) kamer onder tijdsdruk. Dit is ongeveer hetzelfde idee als punt 2: groepsopdrachten. Het verschil is dat er gewerkt word onder tijdsdruk. Zo kan je zien hoe de kandidaten omgaan met ‘stressvolle’ situaties naast de standaard communicatie en de probleemoplossende eigenschappen.
Heb je een functie waarin communicatie op een juiste manier belangrijk is? Laat de kandidaten dan met elkaar in gesprek gaan om een relevant onderwerp omtrent de functie in discussie te nemen. Je gaat hiermee zien hoe de kandidaten effectief communiceren en hoe zij samen tot de juiste oplossing komen. En mocht iemand zijn/haar standpunt beter zijn, dan weet je ook meteen of de overige kandidaten dat kunnen accepteren.
Wil je weten hoe creatief de kandidaten zijn? Laat ze dan nadenken over een bepaald onderwerp en start een brainstormsessie. Kijk met welke ideeën zij komen en hoe zij dit communiceren naar een groep. Het voordeel hiervan is dat je bepaalde ideeën daadwerkelijk wat gaan opleveren voor je organisatie. Dan kan je meteen de kandidaat wordt aangenomen ermee aan de slag laten gaan!
Deze groepsactiviteiten kun je leuk afsluiten met een borrel om hier in gesprek te gaan met de kandidaten en vervolgens uit te nodigen voor het tweede gesprek. Er zijn ook nog veel meer opties voor een ander sollicitatiegesprek, en dat horen wij graag! Wij staan altijd open om met jou het gesprek aan te gaan over hoe het sollicitatieproces anders kan. Kijk ook eens op weyou.nl of bel ons gerust op 085 – 040 36 53.
Creatieve advertentie campagnes zijn (met verrassende aantallen sollicitanten) voor onze klanten succesvol gebleken.
Download de GRATIS brochure en ontdek onze kracht & wat dit voor jouw organisatie kan opleveren